“Cea mai buna camera foto este cea pe care o ai cu tine”(“The best camera is the one that’s with you”), spunea Chase Jarvis. Camera foto incorporata in telefonul mobil este intotdeauna cu noi, fie ca suntem constienti sau nu. Ea e gata oricand sa surprinda ceva ce ne-a starnit interesul din punct de vedere vizual.

Creativitatea are nevoie de libertate. Cunostintele, grijile, mintea, prejudecatile, toate acestea nu fac decat sa inrobeasca. Creativitatea necesita eliberarea de acestea. Din acest motiv toti copiii sunt creativi, pana nu intervin adultii sa le arate modul corect de a face un lucru.

Sfaturi pentru fotografiile facute cu telefonul mobil Foto: Gina Buliga
Foto: Gina Buliga

Fotografia cu telefonul mobil ne permite aceasta libertate: libertatea de a lasa grijile si cunostintele de-o parte si de a ne concentra pe modul in care putem sa facem o imagine astfel incat sa atragem, sa captivam privitorul. In plus, ne permite sa experimentam, chiar daca facem sute de imagini pe care ulterior nu le vede nimeni pentru ca nu ne mai plac si nu le mai facem publice. A raspunde impulsului „Ce s-ar intampla daca?” nu poate fi decat benefic.

Pe langa faptul ca un dispozitiv precum camera incorporata in telefonul mobil incape in buzunar si ne permite astfel multa libertate, ea mai are un alt mare avantaj: foarte multe modele de telefon mobil permit capturarea, editarea si impartasirea imaginilor realizate in doar cateva minute. E un lux pe care tot mai multa lume incepe sa si-l doreasca si sa-l aprecieze.

In fotografia cu telefonul mobil se intampla totul acum, in prezent si nu a doua zi sau peste o saptamana. Iar acesta este un aspect care nu poate decat sa ne bucure.

Pentru fotografii cat mai reusite cu camera incorporata in telefonul mobil, recomandam:

  • Cand fotografiati cu camera incorporata in telefonul mobil asigurati-va ca aveti suficienta lumina si ca subiectul este de asemenea bine iluminat;
  • Tineti telefonul cat mai stabil, pentru a evita imaginile neclare;
  • Uitati de zoom-ul digital, acesta nu face decat sa scada calitatea imaginilor dvs.;
  • In loc sa folositi zoom-ul, incercati sa va apropiati mai mult de subiect;
  • Daca timpul si spatiul de pe card va permite, realizati doua sau trei fotografii cu acelasi subiect, jucandu-va cu unghiurile si compozitia;
  • Asigurati-va ca „obiectivul” camerei incorporate in telefonul mobil este curatat;
  • Bucurati-va de posibilitatile de a impartasi aproape instant imaginile pe retelele de socializare, pe email sau MMS.

 

Fotografia cu telefonul mobil a adus cu ea si un alt fenomen, intitulat simplu „Selfie”. Acesta este un autoportret pe care il facem intorcand camera de fotografiat catre noi. Autoportretele de acest tip se realizau si cu ajutorul camerelor de fotografiat, insa mobilul a simplificat mult de tot lucruruile. Majoritatea acestor fotografii sunt urcate ulterior pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram, Twitter etc pentru a transmite starea de spirit a personajului in cauza.

Camerele din ce in ce mai performante au nascut in fiecare dintre noi un mic fotograf, dornic de aventura si “documentare”, avand in centru propria persoana ca personaj principal.

Iar producatorii de accesorii foto sau accesorii pentru telefonul mobil au fost si ei inspirati de acest fenomen, venind cu tot felul de idei simpatice pentru accesorii care sa ne faca viata mai usoara.

Doua exemple sunt cele de mai jos:

 

Suport selfie  – Acest pachet contine un suport pentru fixarea telefonului, care este reglabil si are un brat telescopic, dar si telecomanda. Compatibil atat cu  Android, cat si cu IOS, acest „bat” va largi cadrul si va va ajuta sa schimbati unghiul si perspectiva din care fotografiati.

Suport-Selfie-cu-telecomanda-universal

Kit lentile Muvit

– Pentru pasionatii de fotografia cu telefonul mobil exista cadoul perfect – un set de lentile (obiective) creative. Cu ajutorul lor veti putea modifica unghiul de cuprindere sau distanta de focalizare. Set-ul cuprinde un obiectiv macro, un fisheye (ochi de peste), un wide (grandangular) si un polarizor.

Muvit-kit-lentile-4-in-1-universal

In incheiere, va reamintim ca artele vizuale si fotografia in special nu sunt despre echipamentul pe care il detinem, ci despre imaginile pe care le vedem si mesajele si emotiile pe care le transmitem.

Tineti-va ochii deschisi, se intampla lucruri interesante in jurul vostru incontinuu.

Fotografii de: Gina Buliga si Cristina Tinta

Un articol oferit de F64.ro

 

Sfaturi pentru fotografiile facute cu telefonul mobil Foto: Gina Buliga
Foto: Gina Buliga
Prev1 of 10Next

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata