Un manager bun stie ca timpul petrecut ocupandu-se de lucruri important dar care nu sunt urgente pentru businessul lui este vital pentru a atinge succesul. Acest manager petrece mult timp ocupandu-se de planificari pe termen lung, de dezvoltarea relatiilor cu clientii si antrenandu-si oamenii suficient cat sa le poata delega din taskuri. Nu se impotmoleste in emailuri si taskuri minore.

Sfaturi de antreprenoriat
Sfaturi de antreprenoriat

Multi antreprenori actioneaza singuri de la inceput pana la sfarsit si acesta este unul dintre motivele pentru care unele start-up uri esueaza. Pentru ca este imposibil sa te ocupi de tot haosul unui business aflat la inceput si sa iti mentii si o viata obisnuita in rest. Daca te regasesti in ce am scris in ultimele doua fraze si ai senzatia ca muncesti in gol atunci e momentul sa spui stop si sa vezi ce ai de facut mai departe ca sa nu o dai in bara.

In primul si in primul rand masoara productivitatea actiunilor tale. Presupunand ca ai un plan pe termen lung de pana la cinci ani si unul pe termen scurt de pana la un an, creioneaza-ti activitatile pe care trebuie sa te concentrezi in functie de acestea. Odata ce constientizezi ca planurile se desfasoara conform programului doar daca esti consistent in actiuni si in eforturi si, mai ales, ca nu poti sa le faci pe toate, intreaba-te urmatorul lucru: Care este cel mai bun lucru pe care pot sa il fac azi, pe care sa imi consum energia si timpul pentru a ajunge la scop?

Cand iti creezi un to-do list pentru ziua in curs, nu depasi numarul de 6 taskuri, renunta la retelele sociale si la telefon cand lucrezi la ceva anume si nu ignora pauzele pe care ti le-ai programat pentru a manca, de exemplu. Daca nu ai reusit sa rezolvi un task astazi,muta-l pentru maine si ocupa-te de el cu mintea limpede.

Prioritizeaza in mod corect ceea ce ai de facut zi de zi. Iti propunem urmatorul exercitiu. Pune pe hartie cine esti tinand cont de : proiectele la care lucrezi, rolul tau social, profesional si familial (sotie, manager, parinte, contabil, presedinte de asociatie etc) si toate lucrurile pentru care in momentul de fata nu ai timp: taskuri neterminate, planuri de relaxare, idei creative, planuri de dezvoltare sau de networking etc. Si apoi, avand planul tau pe termen lung in minte, ierarhizeaza care dintre activitatile tale curente au impact pozitiv asupra acestuia si listeaza-le in functie de importanta lor.

Care sunt sau ar trebui sa fie prioritatile tale? Care dintre lucrurile pe care le faci sau care te definesc, adresate cu atentie si determinare vor avea impact asupra scopurilor tale profesionale si personale? Daca ai aceste lucruri bine definite atunci organizeaza-le cu ajutorul metodei de mai sus, cea cu sase taskuri/zi si vezi cum iti creste productivitatea si energia.

Sa faci „destul” este o decizie nu o stare de fapt. Daca ai planul pe termen lung bine definit, daca ai gasit echilibrul intre munca si viata personala si urmezi un ritm de lucru constant si consistent atunci inseamna ca lucrezi la capacitate maxima, in mod corect.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata