De ce sunt limitele importante?

Uneori regulile sunt frustrante. Si ai vrea sa iti protejezi copilul de frustrari. Te doare cand il vezi nefericit, cand te roaga cu cerul si pamantul sa ii cumperi tot felul de lucruri si din diferite motive trebuie sa il refuzi- sau macar sa il temperezi, cand iti da impresia ca i se surpa lumea pentru ca nu il lasi sa se culce mai tarziu etc. Poate ai vrea sa il scutesti de astfel de suparari. De ce nu o faci totusi? Pentru ca stii ca are nevoie de niste limite. Este spre binele lui, al tau si al relatiei voastre. Aceste limite vin din preocuparea pentru binele lui. Vrei sa se hraneasca bine, sa fie odihnit, sa aiba deprinderi sanatoase, sa aiba un anturaj bun, sa isi dezvolte abilitati care sa il ajute sa isi construiasca o viata buna.

Iata ca limitele nu inseamna doara interdictie, ci si grija, “pasare”. Desigur, adesea copilul se va supara pe moment. Va invata insa cu timpul sa faca fata acestei suparari – o lectie pretioasa, de altfel. Mai important insa, chiar daca nu o sa ti-o spuna vreodata, va simti ca esti acolo. Si dincolo de faptul ca se va uita la tine urat o zi intreaga pentru ca nu l-ai lasat sa faca ceva ce-si dorea, va ramane cu siguranta in el si mesajul de grija.

Copiii care nu au parte de suficienta fermitate din partea parintilor, nu sunt scutiti de probleme. Lucrand cu copiii mai mari sau cu adolescenti, am remarcat profunda tristete cu care povestesc uneori despre libertatea pe care o au, desi aparent se lauda cu ea: “pe mine, ai mei ma lasa sa merg oriunde” sau “eu pot sa ma imbrac cum vreau” spun ei bravand. Dar in restul discursului, mai mult sau mai putin explicit se aude: “orice as face, lor nu le pasa, parca nu ma observa” sau “cred ca pentru ei nu contez prea mult”.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Dupa cum scriam mai sus, copilul va invata sa treaca peste micile suparari ce vin din interdictii si impuneri. Desigur, cu conditia ca acestea sa nu fie absurde si ca parintii sa il sustina in acest demers. Acest lucru il va ajuta sa stie cum sa se descurce cand are de a face cu restrictii sau cand lumea nu este exact asa cum si-o doreste. Asta il va ajuta mai tarziu sa se adapteze mai usor intr-un colectiv, intr-un mediu cu o structura anume sau in situatii in care nu detine intreg controlul. De exemplu cand va avea un termen limita, va fi mult mai capabil sa il respecte. Sau va putea sa “negocieze” cu colegii cum sa isi imparta sarcinile intr-un proiect pentru scoala.

In plus va prelua, va “internaliza” capacitatea de a pune limite. Pentru ca va sti importanta lor, va fi mult mai stapan pe el in interactiunea sociala, va reusi sa spuna “nu” atunci cand ceva nu este bine pentru el sau va comunica ceea ce are nevoie fara sa se simta vinovat. Practic, va invata in timp care sunt propriile lui “limite” si va avea grija ca acestea sa nu ii fie incalcate.

0da547a5012bf06f8d199233816de844
Sursa: Pinterest.com

Regulile inseamna si siguranta. Chiar si pe adulti ii sperie uneori necunoscutul – sau macar ii ingrijoreaza. Pentru cei mici, necunoscutul are cu totul alta definitie decat pentru noi. De exemplu, pentru un bebelus un sunet diferit este ceva cu totul nou – si uneori inspaimantator. Desigur, pe masura ce cresc, copiii invata sa faca fata mai bine situatiilor noi. Chiar si asa, rutina da predictibilitate, iar aceasta da siguranta. Iar copiii au nevoie de toate trei. Multi copii vor de exemplu sa le citesti mereu aceeasi poveste, sa jucati la nesfarsit acelasi joc sau asculta la nesfarsit melodia preferata, plini de incantare (in timp ce tu simti exasperare, pentru ca o visezi si noaptea). In contextul acesta, iti dai seama ca un set de reguli, un program, un mod de a face lucrurile, devin pentru copil repere ce constituie un cadru securizant de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Psiholog Marana A.L. Papagheorghiu

[email protected]
https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata