V-ati batut vreodata seful sau colegul, sau un subaltern? Nici macar atunci cand v-ati enervat? Daca la serviciu nu ne batem seful, oricat de mult ne-ar frustra acesta si incercam sa gasim metode alternative sa solutionam problema si sa suportam situatia, atunci de ce am da chiar in copilul nostru? Multi vor spune poate ca face parte din procesul educatiei. Va propun insa sa reflectam putin asupra acestui fapt.

Oare ca adulti, cand dam intr-un copil chiar avem intotdeanuna in minte o metoda educationala? Sau se intampla sa se fi acumulat diverse probleme cotidiene, la care se adauga frustrarea resimtita in mod firesc cand cel mic nu asculta, si astfel lovitul capata si rolul unei descarcari? Chiar presupunand ca nu este situatia de mai sus, oare chiar este bataia cea mai eficienta metoda de a transmite reguli, limite, comportamente dezirabile si valori?

Poate bataia il va face pe moment sa asculte, dar va asculta de frica. Iar educatia prin frica nu aduce rezultate bune pe termen lung. In acest caz, copilul nu va internaliza pricipiile pe care vrem sa i le transmitem, ci va incerca sa para cum vrem noi, pentru a evita pedeapsa. Va continua insa sa faca aceleasi greseli pentru care a fost pedepsit, atunci cand stie ca nu poate fi prins.

Bataia mai poate transmite si alt mesaj: daca esti mai mare, este ok sa lovesti o alta persoana. Copilul va intelege ca ‘daca sunt mai puternic si am cum sa il oblig pe celalalt, acesta trebuie sa faca cum vreau eu’. Cei mici vor prelua aceasta atitudine, ceea ce risca sa influenteze pe viitor in mod negativ relatiile sociale.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Cand educam un copil, trebuie sa avem in minte faptul ca ei imita actiunile si comportamentele adultilor, mai ales pe ale celor apropiati din punct de vedere afectiv. Uneori comportamentul nostru ii influenteaza chiar mai mult decat ceea ce le spunem sau le explicam.

Atunci cand copiii nu sunt ascultatori, este bine sa le explicam ce si de ce ar trebui sa faca, sa petrecem suficient timp cu ei, sa intelegem ce le determina comportamentul. Uneori copiii pot fi neascultatori daca sunt obositi, plictisiti sau ca o incercare de a obtine atentie din partea parintilor.

Mai este un aspect, pe care nu trebuie sa il uitam. Copiii nu sunt adulti. Au alta energie, se plictisesc mai usor, vor sa descopere mediul inconjurator, sunt dezordonati, creativi, mai putin indemanatici. Se vor pata mai des, vor sparge un pahar din cand in cand sau vor face mici nazdravanii. Daca ne asteptam sa se comporte ca niste adulti, nu este vina lor ca esueaza, ci mai curand a noastra ca nu ne setam asteptarile corect.

In cultura noastra circula inca diverse proverbe, cum ar fi “bataia e rupta din rai”. Dar depinde cum intelegem acesta. Eu cred ca este rupta din rai fiindca nu isi are locul acolo. Pentru a ajuta copiii sa creasca frumos nu este nevoie de agresivitate, ci de fermitate, nu de iritare, ci de intelegere, nu de impunere a fortei, ci de iubire.

 

Psiholog Marana A.L. Papagheorghiu

[email protected]
https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata