Originara din Asia de Sud-Est, pisica siameza este urmasa pisicilor sacre din Siam, numele lor in limba locala insemnand “Diamant selenar”. Popularitatea lor a crescut pe Batranul Continent abia in secolul 20. In 1878, presedintele american, Rutherford B. Hayes, un mare iubitor de feline, a primit cadou o pisica siameza pe care a botezat-o “Siam”, aceasta fiind primul exemplar din aceasta rasa consemnata in afara Asiei. Mai tarziu, in 1884, consulul englez in Bangkok i-a daruit surorii sale din Londra o pereche de siameze. In societatea vremii, pisicile siameze au atras atentia datorita trupului lor subtire si a urechilor foarte mari in comparatie cu capul.

Poza 2

Pisicile siameze pot trai pana la 20 de ani. De regula, blana lor este alba, cu diverse nuante spre extremitati, iar ochii lor sunt albastri. Culoarea alba a balnitei se datoreaza unei disfunctii a productiei de melanina, astfel ca partile corpului care sunt mai reci (labute, fata) se inchid la culoare. La nastere, puii sunt albi. Pisicile siameze din Thailanda pastreaza doua caracteristici pe care simezele occidentale nu le mai au – o deformare a cozii sub forma de nod si un usor strabism.

Pisicile siameze sunt dornice de atentie, afectuoase si foarte sociabile. Caracterul lor ultra-sensibil le face vulnerabile la schimbari de mediu sau de locuinta. Sunt genul de pisici care se ataseaza mai mult de un singur stapan. Siamezele nu sunt animale nocturne, deoarece ochilor lor nu se adapteaza intunericului, ca ai altor feline.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata