Daca Saptamanei Modei de anul acesta de la New York i s-a imputat o doza prea mare de clasic, de la croieli pana la temele colectiilor, nu acelasi lucru se poate spune despre punerea in scena a paradelor de pe catwalk.

Lumea modei incepe sa se schimbe – de la modelele plus-size care si-au facut aparitia in peisajul figurilor skinny, la prezentarea Chanel care celebra libertatea de expresie, acum a venit momentul ca atentia sa se indrepte catre persoanele cu dezabilitati, al caror mod de a privi viata a fost omagiat prin prezentarea designerului Carrie Hammer.

Astfel, pe catwalk a aparut actrita Jamie Brewer (30 de ani), celebra pentru rolul sau din seria  « American Horror Story », care sufera de Sindrom Down, urmata de un barbat cu un picior amputat si de alti oameni in scaune cu rotile.

1

Carrie Hammer a initiat anul trecut campania Role Models Not Runway Models, al carei scop a fost de a aduce pe podium femei adevarate, cu forme si masuri diferite de cele standard.

A urmat apoi prezentarea colectiei FTL Moda, un colectiv de designeri italieni, realizata in colaborare cu agentia de casting din Marea Britanie, “Models of Diversity” si cu “Fondazione Vertical”, o asociatie italiana care sustine tratamentul persoanelor cu traumatisme pe coloana cervicala. Impactul asupra audientei a fost unul deosebit de puternic, acesti invitati purtand aceleasi haine ca manechinele care ii insoteau.

3

Prezentarea a fost deschisa de antrenorul sportiv Jack Eyers, care a defilat in ciuda faptului ca poarta o proteza de metal. ramas fara picior la varsta de 16 ani, el este model pentru designerul Antonio Urzi, cunoscut datorita colaborarii sale cu Beyonce si Lady Gaga.  Anul trecut el a fost protagonistul unei campanii umanitare in care a parodiat unul dintre clipurile  Levi’s.

Si brandul spaniol Desigual s-a alaturat acestui curent, incluzand-o in noua sa campanie pe Winnie Harlow, o tanara care sufera de vitiligo.

Domeniul modei isi schimba incet canoanele, acceptand ca diferentele ne fac speciali. Iar saptamana modei de la New York pare sa fie manifestul care a spart gheata.

Sursa: lemonde.fr

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata