Pe 25 noiembrie a avut loc la Iasi lansarea modelului “Oportunitati pentru Adolescenti “, un proiect UNICEF in parteneriat cu Fundatia Alaturi de Voi Romania, Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si Directia de Asistenta Comunitara. Proiectul se va extinde si in Constanta, Cluj, Bucuresti si Bacau.

Modelul “Oportunitati pentru Adolescenti”  derulat la Iasi va fi implementat in 3 ani si este adresat adolescentilor cu posibilitati restranse de dezvoltare din zonele urbane dezavantajate ale municipiului Iasi.

DSC_5461

Conform datelor Institutul Național de Statistica, in 2013, volumul populatiei cu varsta cuprinsa intre 10-18 ani era de 1.723.244 de persoane, reprezentand aproximativ 9% din volumul total al populatiei. Evidentele indica vulnerabilitatile multiple pe care adolescentii le intampina in aceasta perioada de dezvoltare. Cu aproape unul din zece copii nascut de o adolescenta cu varsta intre 15 si 19 ani, Romania se afla in primele locuri din UE la numărul de nasteri inregistrate in aceasta categorie de varsta. Obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool si tutun de la varste mici sunt in crestere, iar 10% din adolescentii aflati la varsta de 16 ani au consumat cel putin o data substante  cu proprietati psihoactive.

DSC_5549

In anii 2010-2011 si 2011-2012, aproximativ 19% dintre copiii cu varste intre 15-18 ani nu erau cuprinsi in sistemul educațional, contribuind astfel la cresterea in timp a somajului in randul tinerilor. Romania se afla pe primul loc in UE la procentul de adolescenti si tineri cu varste cuprinse intre 15-24 ani, 17.4%, care nu sunt nici in sistemul educational, nici intr-o forma de pregatire profesionala si fara un loc de munca.
Adolescenta este o varsta a vulnerabilitatii, dar este de asemenea o varsta a oportunitatilor. Cu acest model de interventie destinat adolescentilor, se are in vedere imbunatatirea integrarii sociale a adolescentilor vulnerabili din Iasi prin dezvoltarea unui pachet de interventii eficiente care sa le garanteze oportunitati egale si conditii adecvate pentru implicarea lor in toate aspectele vietii.

image017

In cadrul modelului va fi creat un Centru de Resurse pentru adolescenti unde acestia pot beneficia de consiliere de sprijin si de recuperare, interventii in situatii de criza, consiliere informationala si in vederea dezvoltarii personale, orientare vocationala si profesionala si evaluare psiho-sociala. Pentru primul an de implementare, se asteapta sa fie informati peste 3 000 de adolescenti, 500 de adolescenti sa beneficieze de oportunitati de dezvoltare in cadrul Centrului de Resurse creat la Iasi (str. Bazinelor, nr. 5, sau Uricani, com. Miroslava, Iasi), peste 20 de profesionisti sa participe la cursuri de formare pe teme relevante si metodologia de lucru in cadrul Centrului de Resurse sa fie dezvoltata.
Modelul de interventie isi propune sa contribuie si la intarirea modalitatilor de colaborare inter-institutionala in furnizarea de servicii integrate adolescentilor si sa ofere evidentele necesare influentarii politicilor naționale cu privire la adolescenti. In total, de interventiile din cadrul proiectului pilot vor beneficia aproximativ 5000 de adolescenti.

Platforma online www.adolescenteen.ro, reprezinta un alt instrument pus la indemana adolescentilor unde acestia vor putea interactiona cu specialisti de la nivel national si local pe teme de interes si de asemenea, vor putea accesa informatii cu privire la oportunitatile de dezvoltare disponibile lor la nivel de Iasi.

 

 

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata