Nu este o noutate ca intr-o relatie buna comunicarea este un element de baza. Dat fiind faptul ca acest termen este destul de vag si de cuprinzator, as vrea sa ma refer acum la unul dintre aspectele ce tin de o buna comunicare: sa spui ce iti doresti. Pare simplu, dar de multe ori este tare complicat.

Cum sa faci asta?
Desigur, primul pas este sa iti dai seama ce vrei. Ai avea chef de un film, dar si sa mananci ceva, iar in acelasi timp parca ai vrea totusi doar sa te odihnesti. Si celalalt nu iti vine in ajutor sa propuna fix in momentul acela sa comandati de mancare, ca sa nu mai gatesti, ba chiar sa comande el pentru tine ceva ce sigur ti-ar placea. Iar in acelasi timp sa dea drumul la un film, in timp ce tu stai pe canapea si te relaxezi. Daca ar fi avut inspiratia sa gaseasca solutia perfecta…

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Asadar, in primul rand daca tu nu stii ce vrei, celalalt nu te va multumi, orice ar face. Exista o alternativa, sa nu stii ce vrei dar sa fii deschis. De exemplu nu aveti un program pentru sfarsitul saptamanii si partenerul iti proune sa faceti o iesire in afara orasului. Daca accepti, accepta cu toata inima! Nu te gandi apoi ca poate ar fi fost o idee mai buna sa faceti altceva. Nu ii reprosa ca ati fi cheltuit mai putin daca stateati acasa. Daca faci asta, sau chiar daca doar lasi gandurile astea sa te cotropeasca, fara sa le verbalizezi, ai toate sansele sa strici escapada.

Daca stii ce vrei, nu te sfii sa comunici

Fiecare are anumite dorinte, anumite lucruri care sunt importante pentru sine si care poate par nimicuri pentru cealalta persoana. Uneori, ne suparam ca celalalt nu vine in intampinarea dorintelor noastre, pentru ca o luam ca pe un semn de indiferenta. “Daca i-ar pasa de mine mi-ar cumpara o floare”. “Daca nu ar fi atat de egoista ar stii ca m-am saturat de salate si ca vreau si eu o ceafa de porc la gratar”. Daca partenerul nu este atent la dorintele noastre, daca nu este atent la ce e important pentru noi, daca nu ii pasa, intr-adevar trebuie sa ne punem niste semne de intrebare. Insa uneori nu este vorba de indiferenta, ci despre “necunoastere” si aprecierea diferita a unor lucruri. Poate el nu obisnuieste sa cumpere flori, nu stie ca iti fac placere sau nici nu i-a trecut prin cap ca ai putea sa apreciezi asta mai mult decat faptul ca ca cumparat de exemplu paine in drum spre casa. Sau poate ea nu isi da seama ca ce mananca ea cu atata drag, nu reprezinta si pentru tine un deliciu culinar. Daca celalalt nu stie ce iti face placere, spune-i! Daca ai impresia ca nu intelege ce simti, explica-i!

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Important nu este ca partenerul sa iti ghiceasca gandurile, pentru ca de cele mai multe ori s-ar putea sa nu reuseasca. Nu neaparat din lipsa de atentie, ci poate pur si simplu pentru ca este diferit. Asa ca ajuta-l sa te inteleaga. Daca nici atunci nu tine cont de ce i-ai zis, poti sa incepi sa te gandesti cat de “grava” este situatia. De ce nu tine cont? Nu poate? Nu vrea? Nu ii pasa? Pana atunci insa, fa-ti un bine tie si relatiei: da-ti seama care sunt lucrurile importante care iti plac si cele care nu iti plac. Apoi comunica-i-le celuilalt si da-i o sansa sa te cunoasca si sa te multumeasca.

Psiholog Marana A.L. Papagheorghiu

[email protected]
https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata