Cum ne poate impiedica “lista cu calitati” sa ne gasim perechea?

Majoritatea dintre noi avem o idee despre cum am vrea sa fie partenerul ideal sau partenera perfecta. Suntem foarte priceputi in a face liste cu caracteristici dezirabile sau chiar obligatorii. In plus, cu cat inaintam in varsta, ni se pare din ce in ce mai important sa “stim ce vrem”. Iar asta se traduce de obicei in niste liste din ce in ce mai lungi. Dupa ce ai iesit cu un tip minunat, dar lipsit de orice spontaneitate iti dai seama ca e musai sa adaugi si “spontan” pe lista. Si “creativ”. Si de ce nu “sa stie exact ce cadouri sa imi ia”.

Uite asa, lista ta se transforma intr-un roman de 100 de pagini. Pentru ca “EL” trebuie sa fie frumos, destept, cu simtul umorului, in zodia compatibila si cu ascendentul cine stie pe unde, sa fie blond, sa poarte 43 la pantof, sa gateasca, sa patineze, sa vrea copii, sa fie carismatic, dar sa nu atraga privirea altor femei, sa fie si macho si bland etc. Desigur, si barbatii au ideea lor despre “EA”: atragatoare, sexy, preferabil fara sa aiba habar de asta, ca sa ignore cu desavarsire orice alt barbat ar mai fi in jurul ei, intelegatoare, sa stie sa faca conversatie, dar sa stie si cand sa taca, sa fie si aventuroasa, dar si gospodina etc.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Asadar, cu totii avem o lista. Este adevarat, trebuie sa ne “orientam” putin, sa stim cam ce vrem. Problema este ca, daca urmarim prea mult lista, s-ar putea sa ne punem singuri bariere.

Cu cat creste sirul de asteptari, s-ar putea sa aiba mai putin de a face cu realitatea. Pentru ca un cumul de trasaturi fizice, morale, de comporament pot contura un personaj extraordinar, dar care ramane unul fictiv, din imaginatia ta. Care sunt sansele ca acea persoana, pe care tu ti-ai construit-o mental in ani de zile, la un moment dat sa apara exact asa cum o visai, doar ca in realitate? Destul de mici as zice…

Alt impediment: oamenii reali sunt mult mai complecsi decat ii putem crea noi in “caietelul cu dorinte”. S-ar putea ca, fara sa iti dai seama, sa cauti trasaturi contradictorii, a caror coexistenta este putin probabila. Un barbat “macho”, prototipul masculului alfa, dar care sa fie un monument de sensibilitate, sa se uite cu tine la filme siropoase si sa te asculte exact asa cum o face prietena ta cea mai buna. O femeie docila si cu initiativa. Suna frumos, nu? Din pacate insa, putin plauzibil.

Dar cel mai important este faptul ca s-ar putea ca uneori sa te inseli. Sa crezi ca anumite lucruri sunt esentiale pentru fericirea ta, fara sa fie asa. Sau sa fie lucruri care sa iti aduca bucurie, dar sa nu stii ca de ele ai nevoie. Asa suntem facuti… pur si simplu, uneori ceea ce credem ca avem nevoie nu se suprapune 100% peste ce avem nevoie cu adevarat. De ce? Poate pentru ca nu ne cunoastem indeajuns de bine. Multe din ideile noastre despre cum ar trebui sa fie lumea nu au fost construite in acord cu fiinta noastra profunda, ci au fost influentate de sabloane culturale, sociale, din famile etc. Am preluat multe lucruri, fara sa ne dam seama, le-am facut ale noastre, desi nu ne reprezinta de fapt.

b1aba48933e45cf5fc686a760d6b3ee1
Sursa: Pinterest.com

 

 

Ma gandesc acum, de exemplu, la un tanar pentu care conta foarte mult profesia partenerei. Erau cateva profesii acceptate. Daca ea nu se “incadra”, avea o problema. Ulterior, si-a dat seama ca acesta dorinta era mai curand a parintilor lui, care aveau o niste prejudecati despre meseriile care sunt sau nu sunt “indicate” pentru o femeie. Fara sa isi dea seama, preluase niste asteptari, care s-au dovedit a fi nefondate. Pentru ca de fapt, pentru el chiar nu avea importanta ce profesie avea prietena lui, acest factor nefiind unul important pentru reusita sau nereusita relatiei.

Putem avea asteptari si face o lista perfecta. Insa dupa ce o terminam, am face bine sa o lasam putin de-o parte, pentru ca nu din lista va veni iubirea. Sa ne uitam la realitate, sa ne observam, sa ne lasam surprinsi de viata, sa ne permitem sa descoperim lucruri noi la propria persoana si sa fim deschisi catre celalalt, pentru a putea primi ce ni se ofera.

Marana Papagheorghiu, Psiholog

[email protected]

https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata