Ce sa facem ca “lista calitatilor” pe care le dorim la partenerul ideal sa fie un ajutor si nu o frana?

Scriam in prima parte a articolului despre faptul ca asteptarile noastre de la un partener sau o partenera, pot ajunge sa se transforme in bariere. Fara sa vrem, ajungem sa avem in minte o lista cu calitatile pe care le cautam la celalalt, dar ne scapa din vedere ca realitatea poate fi usor diferita sau ca uneori ceea ce vrem nu este atat de important precum pare. Ce putem face atunci, ca aceste asteptari sa nu ne restrictioneze, ci sa aiba rolul de “busola”, sa ne ajute sa ne indreptam spre cineva potrivit si sa facem o alegere?

In primul rand, sa evaluam cu atentie si cat mai multa obiectivitate “criteriile” pe care le avem pe lista. Astfel, trebuie sa determinam:

1. Care criterii sunt cu adevarat importante si care sunt dezirabile, dar nu sunt esentiale pentru o relatie reusita pe termen lung? Care sunt conjuncturale si risca sa se modifice in timp, care sunt acelea care au sanse sa ramana?

S-ar putea sa stii ca pentru tine este obligatoriu ca persoana de langa tine sa fie sincera si deschisa. Aceasta este o conditie de la care nu poti face rabat, pentru ca tine de ceva fundamental in relatie. Pe de alta parte, poate nu este obligatoriu sa gateasca excelent. Desigur, ar fi dragut, dar exista alternative pentru problema asta. Sau cine stie, poate pentru tine este esential exact invers, sa gateasca bine, altceva nu te intereseaza…Orice ar fi, stabileste cateva trasaturi peste care stii ca nu poti trece. Ai insa grija sa nu fie prea multe, astfel incat ceea ce astepti sa fie realizabil.

2. Care criterii reprezinta cu adevarat ce ne dorim noi si care au fost “imprumutate” si oglindesc de fapt norme socio-culturale care nu ne reprezinta sau idealuri ale parintilor, prietenilor etc? De exemplu, se considera firesc ca “el” sa fie de aceeasi varsta cu “ea” sau mai mare. Conteaza asta pentru tine? Care este diferenta cu care te-ai simti confortabil? Diferenta cu care sa te simti tu bine, indiferent ca este cea acceptata usor social sau nu.

Sursa: Gabriel Isak Photography
Sursa: Gabriel Isak Photography

In al doilea rand, tine minte ca realizarea unei liste perfecte, nu iti aduce automat persoana cautata. Nu sta doar sa te gandesti cum ar trebui sa fie persoana potrivita pentru tine, ci iesi, fa cunostinta cu oameni noi, fii deschis la experiente noi. Cand cunosti pe cineva, uita-te daca cele mai importante doua-trei criterii, peste care stii ca nu poti trece, par a fi implinite. Apoi, uita de lista. Avem de multe ori tendinta sa ne comportam cu celalalt de parca ar trebui sa treaca un test si suntem concentrati sa identificam daca are sau nu insusirile dorite. Dar asta ne va impiedica sa fim cu adevarat deschisi. Asa ca este mai bine sa fim pur si simplu curiosi, sa vrem sa cunoastem, sa intelegem si sa lasam concluziile pe mai tarziu. S-ar putea sa descoperim calitati care nu erau pe lista, dar care sa ne placa. S-ar putea sa ne dam seama, ca desi am incercat sa fim cat mai obiectivi in setarea asteptarilor, unele lipsuri nu ne deranjeaza nici pe departe atat de tare cum am fi crezut.

Si nu in ultimul rand, invata sa te cunosti, sa iti dai seama de ceea ce simti si sa tii cont de asta. Pentru ca iubirea nu incape intr-o lista si nu rezulta obligatoriu dintr-un cumul de caracteristici. “Chimia” nu poate fi tradusa simplu. Asa ca dincolo de “cum ar trebui sa fie” celalalt, fiti atenti la cum va simtiti in preajma lui. Sunteti incordati si iritati sau destinsi si bine dispusi? Are darul sa scoata ce este mai bun din voi? Atunci, s-ar putea sa merite sa fiti impreuna, chiar daca nu “bifeaza” fiecare asteptare.

Marana Papagheorghiu, psiholog

[email protected]

https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata