Cu totii avem conturate o serie de idei despre cum “ar trebui” sa fie viata si relatiile noastre. Uneori suntem foarte constienti de aceste ganduri, alteori ele sunt ascunse, insa se constituie un filtru prin care ne evaluam fericirea. Adica: daca viata noastra – sentimentala sa zicem, este asa cum ne inchipuiam noi ca va fi la varsta pe care o avem, totul este bine. Daca nu, suntem nemultumiti.

Povesti, filme si asteptari

Astfel, fericirea noastra depinde nu doar de ce avem, ci si de ceea ce consideram ca ar trebui sa avem. Iar adesea asteptarile noastre pot sa nu fie tocmai realiste. Multi am crescut cu povesti. Acestea sunt mult mai accesibile copiilor decat tot felul de situatii adevarate ale unor cupluri reale. Nimeni nu ti-a povestit despre cum a trecut vecinul printr-un divort sau despre prietenii de familie care sunt intr-un impas cu casnicia.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

De aceea, invatam ca lucrurile se intampla cam asa: a fost odata un erou, a avut de intampinat o serie de greutati, de incercari si le-a depasit, apoi a primit printesa si au trait fericiti pana la adanci batraneti. Deci odata ce a trecut un hop, viata eroului a decurs mai departe linistit, paradisiac. Asa… acum: cate persoane stii, care au depasit un moment dificil pentru a trai mai departe fara nici o alta grija? Si totusi… nu-i asa ca tot astepti momentul acela in care sa se rezolve toate problemele? In care sa gasesti sufletul pereche? Sau, daca l-ai gasit deja, sa renunte la cele cateva defecte pe care le are, astfel incat sa fie 100% perfect si viata sa fie roz?

Apoi mai sunt filmele, la care ne uitam cu sufletul la gura, in asteptarea finalului fericit, in care cei doi protagonisti (care la inceput nu se puteau suporta, dar se placeau in secret sau alte clisee asemanatoare), ajung de fapt sa isi recunoasca sentimentele unul pentru celalalt si sa pecetluiasca asta cu un sarut pasional in apus de soare. Ce facem atunci? Probabil savuram un “happy ending” si presupunem ca au trait fericiti… pana la adanci batraneti. Ma indoiesc ca ne gandim insa ca de exemplu peste doua luni se vor certa de mama focului, se vor impaca iar, va mai fi bine o vreme, dar apoi vor avea dificultati cu creditul pentru prima casa, dar vor trece si peste asta, apoi el isi va pierde slujba si va fi iar o perioada dificila… etc.

Nevoia de finaluri fericite

Avem poate nevoie sa aspiram la finaluri fericite. Poate pe de o parte, deoarece asa am fost invatati. Pe de alta parte, poate tocmai pentru ca pe undeva stim foarte bine ca ele nu prea exista decat in carti si filme, le cautam cu ardoare acolo… macar acolo. Problema este ca adesea uitam asta. Ne scapa din vedere ca asteptarile, idealurile au rostul lor, dar viata poate fi putin diferita.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Daca este sa fim sinceri cu noi, vedem ca in viata nu exista un moment final pentru probleme, dupa care sa urmeze doar liniste si pace. De multe ori, casatoria este investita ca un astfel de ‘final’ al etapei de cautari si ca un ‘inceput’, in care alaturi de celalalt, in sfarsti gasit, viata va fi mai buna. Este adevarat, casatoria reprezinta o etapa importanta si este de dorit sa fie una sub semne faste. Dar nici ea nu este o garantie a fericirii. Asta deoarece lucrurile sunt in permanenta miscare. Noi ne schimbam, ceilalti se schimba, mediul se schimba, contextul se schimba. Daca reusim sa intelegem asta, avem toate sansele sa reusim si sa modelam relatia dupa tot ce se intampla in jur, astfel incat sa se mentina cu bine intre toate aceste schimbari.

De la “echilibru perfect” la “fericirea cu bune si cu rele”

Sa avem relatii bune, semnificative, care sa ne dea sentimentul implinirii, este probabil unul din scopurile oricarui om. Pentru asta trebuie insa sa acceptam ca nu exista un final fericit, ci exista momente de fericire si momente mai dificile. Ca trebuie sa fim prezenti in fiecare din ele, sa luam ce este bun, sa incercam sa reparam ce nu merge, sa ne bucuram din nou cand lucrurile merg. Asa este viata si asa ‘functioneaza’ relatiile reale. Daca renuntam la speranta unui echilibru perfect, de la sine inteles, garantat, vom reusi sa intampinam cu acceptare orice ne iese in cale. Si printre suisuri si coborasuri, sa gasim calea “fericirii pana la adanci batraneti”.
Psiholog Marana A.L. Papagheorghiu

[email protected]
https://www.facebook.com/PsihoterapeutMaranaPapagheorghiu

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata