Maine va avea loc in cadrul Festivalului Ambasadelor 2015, vernisajul expozitiei Hands of Korea.

Expozitia Hands of Korea cuprinde trei parti: Hanbok (costumul trational coreean), Bojaghi ( piesa traditionala utilizata pentru impachetare) si Joomchi (hartia traditionala texturata). Curatoriiexpozitiei sunt Chunghie Lee si Jiyoung Chung.

11903933_10153563463833703_740467832793584840_n

Hanbok este costumul traditional coreean care a servit ca inspiratie atat creatorilor de moda autohtoni, cat si designerilor de peste hotare. Young Im Na – designer de hanbok, prezinta in aceasta expozitie replica unor costume traditionale, dar si propriile interpretari bazate pe costumele perioadei Dinastiei Joseon (oficiali, soldati, scolari, costume de nunta, diferite variante de Be-ja sau Durumagi – piese vestimentare pentru femei). Printre materialele pe care le foloseste se regasesc o varitate de matasuri naturale, uneori imprimate cu motive, cu pigment auriu sau argintiu si accesorizate cu elemente brodate.

Bojaghi este o piesa traditionala coreeana de impachetat, creata sa protejeze, sa acopere, sa pastreze lucruri, avand pe langa functia utilitara si o functie decorativa/estetica. Bojaghi este folosit pentru împachetarea cadourilor, a diferitelor obiecte (bijuterii sau alte bunuri /lucruri) avand o functie simbolica in cadrul ceremoniilor de nunta traditionala. Bojaghi apare in atentia publicului in anul 1983, cand Dr. Hur, Dong-Wha, directorul Muzeului de Broderie Coreeana si-a expus colectia de piese antice la Muzeul National de Arta populara din Seul. Incepand cu anul 1990, tehnicile utilizate pentru confectionarea unei piese bojaghi au fost introduse si in alte tari cu ocazia unor manifestari (expozitii, conferinte de arta textila, workshop-uri) sau cursuri universitare, unde

Joomchi este o metoda coreeana unica de confectionare a hartiei manuale obtinuta din scoarta de dud, veche de peste 1000 de ani, prin care se suprapun mai multe straturi umezite si (printr-o metoda asemanatoare impaslirii) se obtine o hartie special texturata. Terminologia cuvântului joomchi porneste de la fraza “a face un Joomoney” (joomoney inseamna posetuta). Hartia Joomchi seamana cu calitatea pielii avand o textura rezistenta si picturala. Technica in sine poate fi aplicata pentru confectionarea unor piese tridimensionale sau sculpturale, pana la un colaj obtinut prin stratificare, ca un substrat pentru surface design, pictura sau desen, sau la fel poate fi aplicat la confectionarea unor obiecte utilitare (cosuri, lampioane, posetute etc.). Arta joomchi a fost introdusa in Occident de artista Jiyoung Chung si azi a capatat o noua dimensiune in diferite forme artistice ca instalatia, wearable art, bijuteria si multe alte domenii artistice. Jiyoung Chung a participat la numeroase expozitii internationale, a sustinut conferinte si workshop-uri si a publicat o carte despre Joomchi and Beyond. Prin contributia ei aceasta traditie a hartiei joomchi s-a transformat intr-o forma de arta ce depaseste limita traditiei si a influentat multi artisti contemporani peste tot în lume.

Explicatii oferite de Anna Mária Orbán, artist textilist si co – curatoare a expozitiei “Hands of Korea”, alaturi de Roxana Gibescu.

 

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata