Se numeste Pinatex si este un nou material textil obtinut pe cale sustenabila din fibrele frunzelor de ananas. A fost descoperit de Carmen Hijosa, printr-o intamplare care a ajuns sa ii schimbe cursul vietii.

Pe scurt, Carmen Hijosa a lucrat timp de 15 ani in industria pielariei din Irlanda. In timpul unei calatorii de afaceri in Filipine, in care trebuia sa ofere consultanta fabricilor de piele de acolo, a fost uimita de proasta calitate a materialelor si de gradul de distrugere a mediului inconjurator, ca urmare a manevrarii unor substante toxice. I-a sfatuit atunci pe proprietarii fabricilor sa se foloseasca de flora locala, bogata in fibre textile naturale.

Sursa: APDIG
Sursa: APDIG

Acesta a fost punctul de plecare pentru inceputul unei noi vieti pentru Hijosa, care s-a intors la universitate pentru a-si lua doctoratul la London’s Royal College of Art si apoi si-a inceput propriul business – Ananas Anam, patendandu-si cu aceasta ocazie si materialul descoperit de ea – Pinatex.

Carmen Hijosa a inceput sa exploreze diferite fibre naturale pana a ajuns la frunza de ananas. “Am descoperit ca este puternica si flexibila. Am vrut sa vad daca pot transforma aceste fibre intr-un material apropiat de piele. Ca sa reusesc acest lucru, aveam nevoie de un doctorat in domeniu, asa ca m-am reintors la scoala”, a marturist ea.

Sursa:  Piñatex
Sursa: Piñatex

Dupa 5 ani de studii, Hijosa a inventat Pinatex, un material 100% natural, care poate fi prelucrat in asa fel incat sa arate ca pielea de sarpe sau poate primi finisaj metalic, pentru un plus de pretiozitate.

Pinatex este un bio-produs. Practic, dupa ce culeg ananasul, in loc sa lase reziduurile sa putrezeasca, fermierii aduna frunzele ramase si trec la extragerea fibrelor, din care scot rasina. Odata ramse fara rasina, fibrele devin moi si maleabile, fapt ce permite crearea unui material asemanator cu fetrul. Intreaga procedura nu foloseste apa, pesticide sau fertilizant. In comparatie, pentru producerea unui kilogram de bumbac (suficient pentru un tricou si o pereche de jeans) se folosesc 20.000 litri de apa.

Sursa:  Piñatex
Sursa: Piñatex

Pentru a prezenta noul material, Carmen a facut prototipuri din Pinatex dupa produse Puma, Camper sau Ally Capellino. Diferentele minimale intre produsele din Pinatex si cele originale ii dau multa incredere inventatoarei, care urmeaza sa discute in viitorul apropiat cu marile branduri si a le prezenta alternativa sa la utilizarea pieilor de animale in industria modei.

Sursa: collectively.org

 

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata