Lumea ar putea ramane fara ciocolata in mai putin de 10 ani

Lumea ar putea ramane fara ciocolata in mai putin de 10 ani

Asta averizeaza cel mai mare furnizor elvetian de ciocolata, Barry Callebaut Group. Compania s-a alaturat demersului Mars de a trage un semnal de alarma asupra consumului excesiv de ciocolata comparativ cu productia, care ar putea scadea cu cateva milioane de tone pe an pana in 2020, scrie Daily Mail.

Sursa foto: Alamy
Sursa foto: Alamy

Preturile pe piata ciocolatei s-au triplat in ultimii 8 ani, spun oficialii Barry Callebaut. Grupul elvetian este furnizorul unora dintre cei mai mari producatori de ciocolata din lume, dar si ai maestrilor artizani si a afacerilor mici de familie. Numai in 2013, compania a vandut 1,7 milioane de tone de ciocolata, cu 11,7 % mai mult fata de 2012, ceea ce pentru manufacturieri se traduce prin preturi mai mari pentru o marfa tot mai greu accesibila. Expertii din industrie avertizeaza ca scaderea productiei de cacao cu care se confrunta segmentul ciocolatei este cea mai mare din ultimii 50 de ani.
“Business-ul nostru depinde de surse sustenabile de cacao premium, ori acest lucru este in pericol datorita schimbarilor climatice si a presiunii economice care se pune pe producatori. Trebuie sa incurajam mai mult micii producatori de caco”, sustine Juergen Steinemann, directorul executiv al Barry Callebaut.

Daunatorii recoltelor de cacao si cererea tot mai mare pentru dulciuri din piete in dezvoltare precum cea chinezeasca sunt alti factori care afecteaza piata ciocolatei. In plus, epidemia de Ebola care a paralizat comertul in Africa de Vest (una din principalele zone de provenienta a boabelor de cacao) a dus la scaderi dramatice a ofertei mondiale in ultimele luni. Nu in ultimul rand, sustin cei de la Barry Callebaut, conditiile de munca ale lucratorilor africani care traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi, cresc starea de insecuritate pentru un bun apreciat si dorit de intreaga lume.

NU EXISTA COMENTARII

Lasa un comentariu