Interviu Ligia Pop: Un stil de viata sanatos inseamna diversitate in alimentatie

Interviu Ligia Pop: Un stil de viata sanatos inseamna diversitate in alimentatie

La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a ș​ase cărţi: ​”Paşi în lumea muzicii​”​, ​”Reţete vegane fără foc​”, “Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie​”,​ “Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi​”, ​”Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos​” şi​ “Sfaturi pentru o viață sănătoasă”, carti care se pot gasi in orice librarie din tara si la magazine online.

​Este raw food chef (bucătar specializat în alimentaţia vegană fără foc), susţine demonstraţii culinare şi organizează Raw Generation Expo​, un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos. De asemenea, este  gazda unor show-uri TV online („Ligia’s Kitchen“ şi „De vorbă cu Ligia“). A câştigat, alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef și este singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare​. Ligia Pop este licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi e profesoară de pian. Pentru mai multe detalii, vizitaţi website-ul ei oficial: ligiapop.com.

.

Organizati din 2010, expozitia unica in Romania, si anume Raw Generation Expo. Care este scopul ei si cui se adresează aceasta expozitie?

Raw Generation Expo o organizam bi-anual in Bucuresti, primavara si toamna si din 2015 planuim organizarea ei si in Cluj si alte orase. Scopul expozitiilor este simplu, incercam sa invatam publicul ca intr-un stil de viata sanatos, nu doar alimentatia, este importanta, si aici ma refer la tot ansamblul: minte, trup si suflet sanatos.

Evenimentul nu este doar pentru cei care sunt vegetarieni, vegani sau raw foodisti ci este destinat tuturor celor care doresc sa isi imbunatateasca stilul de viata. La aceste evenimente vizitatorul va descoperi o oferta larga de produse utile si naturale de la peste 100 de expozanti alesi; este un adevarat eveniment de clasa. Pentru cei interesati, suntem acum la editia a VIII-a care se va desfasura pe 16 noiembrie la Romexpo, intre orele 9- 19 si la care va astept cu drag. Pentru mai multe amanunte si poze de la evenimente, va invit sa vizitati site-ul oficial al expozitiei.

Raw Generation Expo - Ligia Pop

Am vrea sa stim cine este echipa care se ocupa de organizare. 

Echipa din spatele organizarii acestui eveniment este formata din doi oameni. Eu si Raoul, sotul meu am pus pe picioare acest proiect inca din 2010 si suntem foarte bucurosi ca am ajuns la a opta editie. Amandoi formam o echipa puternica si ne completam reciproc in abilitati si facem munca cat zece. Am apela la o echipa deoarece fiecare editie este un efort de cateva luni bune de promovare si organizare dar sinceri sa fim, dupa ce am incercat sa colaboram cu cativa oameni, am descoperit ca lucrul facut de noi, nu se poate compara cu lucrul facut de un angajat.

Ce surprize pregatiti publicului in acest an la Raw Generation Expo?

Fata de editile anterioare, la aceasta venim in intampinarea vizitatorilor cu multe noutati si in special multe produse romanesti, cum ar fi merele de Homorod sau sarea de la Salina Turda, conserve naturale si superalimente romanesti din catina sau alte plante minune. Vom avea o diversitate de produse handmade, accesorii si haine naturale unice, portelan pictat sau lumanari in cescute vintage, multe preparate raw delicioase, plus multe alte produse frumoase si aparatura performanta.  De asemenea vom organiza o tombola cu diverse premii care se vor acorda vizitatorilor.

Care este feedbackul publicului dupa o editie a targului Raw Generation? Sunt cazuri de oameni sceptici care devin interesati de stilul de viata raw-vegan?

Oamenii au fost intotdeauna incantati de ce gasesc in cadrul expozitiei noastre si asta, fiindca la eveniment nu se gaseste doar raw food si alimente, ci multe alte “unelte” ce ajuta la pastrarea unui stil de viata sanatos de la nastere si pana la perioada adulta. Feedback-ul este de fiecare data foarte bun, spre bucuria noastra. Atat vizitatorii cat si expozanti nostri sunt incantati de tot ce se intampla in cadrul evenimentului nostru si in special de organizare. Iar referitor la scepticism, fiindca niciodata nu am promovat o alimentatie exclusiva din cruditati ci intotdeauna am incurajat oamenii sa consume un procent cat mai mare de preparate raw food si pentru ca nu judecam deciziile altora, din nou feedback-ul este bun. Oricine poate sa inceapa sa manance mai sanatos si sa puna in practica o parte din sfaturile noastre, indiferent de alimentatia pe care o au, traditionala, vegetariana sau vegana.  (Aici merge o poza cu un tort raw).

Cum se face selectia expozantilor la Raw Generation Expo?

Sunt multe aspecte ce tin de selectarea expozantilor si am sa prezint cateva. Ne-am dorit intotdeauna sa prezentam cele mai bune produse vizitatorilor expozitiilor nostri, fiindca deja avem un renume si nu putem sa ii dezamagim. Nu pot sa spun ca am testat toate produsele promovate de cei peste 100 de expozanti, dar am testat o parte si pe altii i-am ales in timp, prin recomandari venite din partea cititorilor nostri.

Pe langa acest lucru, ne-am dorit sa aducem cat mai multi mici producatori locali de legume, fructe si cruditati romanesti bio sau naturale, am vrut sa incurajam si producatorii de accesorii si haine handmade sa fie prezenti, intotdeauna ne-am straduit sa ajutam firmele mici care aveau produse naturale sau bio interesante. Selectia se mai face si pe baza felului de relationare intre noi si expozant, fiindca indiferent cat de mult ne-am dori sa aducem un produs nou in cadrul expozitiei, daca persoana de contact nu este prompta, serioasa si de incredere, renuntam imediat la colaborare.

Ce inseamna raw food?

Sa definim ce inseamna conceptul de raw food in lumea larga. Nu este asa cum se asteapta toti si nu va fi niciodata, 100% mancare nepreparata termic, ci este un procent cat mai mare de cruditati, ideal 50-70% cruditati cat mai proaspete si cat mai locale si, restul de 30-50% alimentatie ori traditionala gatita, ori vegetariana sau vegana in functie de cum alege fiecare. Printre raw foodistii din intreaga lume exista o intrebare comuna, si anume: “ce procent de raw food consumi?”

Ca si o definitie, bucataria fara foc foloseste ingrediente de origine vegetala combinate cat mai corect din punct de vedere nutritional. Se folosesc legume, vlastari (seminte germinate de legume), frunzoase (pentru sucuri, salate si altele), fructe, seminte, nuci, alge marine, superalimente etc.

Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:

  • Legumele, intr-o varietate cat mai larga si multe frunzoase folosite in salate si sucuri.
  • Germenii si vlastarii – seminte germinate de legume crescute in plantute care sunt de 30 de ori mai bogat nutritionale decat plantele mature si care sunt surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si digerat.
  • Semintele si nucile, de asemenea surse de proteine complexe si acizi grasi esentiali.
  • Fructele in stare naturala sau uscata, dar nu intr-un  procent mare.
  • Superalimentele, gen algele marine care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume si pana la cacao raw si diverse prafuri vegetale bogate in nutrienti complexi.
Prev1 of 2Next

NU EXISTA COMENTARII

Lasa un comentariu