In epoca friend request-ului, a lui “seen”, “like” si “unfriend”, oamenii simt tot mai mult nevoia conexiunilor adevarate, care merg dincolo de aparente. Astfel se explica succesul proiectelor de genul paginilor de Facebook “Humans of New York”, “Berlin – Artparasites”, ” The Artidote” sau a neaosului “The Chronicle”. Oamenii vor povesti adevarate, cauta sentimente in afara lumii unde acestea s-au pierdut si mai presus de toate, se cauta pe ei insisi, inghititi de o societate care nu mai are timp decat pentru minciuni frumos imbracate.

InstaGlam a stat de vorba in exclusivitate cu Jovanny Varela Ferreyra, cel care a contribuit mult la crearea fenomenului Berlin Artparasites (2.183.330 de aprecieri), o pagina in care comentariile sunt la fel de bune ca si postarile, o pagina in care fiecare text surprinde emotii cu care sufletele rezoneaza de pretutindeni, un proiect cu un efect interesant – fiecare postare pare un trigger, la care oamenii isi deschid ranile si experientele.

Noi am vrut sa vedem cine este si cum gandeste curatorul unei asemenea initiative. De curand, Jovanny a parasit pagina Berlin Artparasites, incepand pe cont propriu un nou proiect care imbina arta vizuala cu textele bine talcuite – “The Artidote”.

InstaGlam – Cine esti, calatorule printre cuvinte?

Jovanny Varela Ferreyra – Sunt un om obisnuit, cu o inteligenta medie si o obsesie majora: modul in care arta poate genera o schimbare pozitiva prin intermediul social media.

InstaGlam – Cum ai defini, din punct de vedere personal, experienta Berlin-Artparasites?

Jovanny Varela Ferreyra – Psihedelica, intensa, Berlin-artparasites-ISH.

Sculptura de Xooang Choi
Sculptura de Xooang Choi via The Artidote

InstaGlam: Fiecare sentiment are propriul halou, iar cititorii Berlin Artparasites reflecta acest lucru din plin. Care este cel mai puternic sentiment, in opinia ta?

Jovanny Varela Ferreyra – Dragostea, dar acea dragoste care infloreste impreuna cu o doza de frica. Aceasta mixtura, am observat, genereaza o forta aparte, care te schimba cu totul.

InstaGlam: Contur elegant al dorintei – dragostea construieste sau distruge?

Jovanny Varela Ferreyra – Dragostea adevarata, cu tot albul si cu tot negrul, cu intuneric si doar raze de lumina, va construi intotdeauna. Cand ne gandim la acte precum distrugerea, durerea, nu mai vorbim de dragoste. Aici intervin deja frica, indiferenta sau tradarea inimii. Dragostea adevarata nu doare.

InstaGlam – Care sunt sursele tale de inspiratie?

Jovanny Varela Ferreyra – Gandul care ma urmareste in permanenta si care ma face sa vreau sa simt mereu mai mult – gandul ca si tu si eu si toata lumea a si iubit, a si urat si intr-o zi, cu totii vom muri.

InstaGlam – “Berlin Artparasites” si “The Artidote” vorbesc despre acelasi lucru – modul in care aceleasi sentimente leaga oamenii din intreaga lume. Care este magia acestui fenomen? Cauza sunt cuvintele sau pur si simplu empatia?

Jovanny Varela Ferreyra – Nu este nicio iluzie, niciun secret, nicio magie. E doar un adevar – ca fiecare om pe care il intalnim sau fiecare om pe care nu-l vom cunoaste vreodata nu este atat de diferit de tine sau de mine la nivel emotional, foarte intim vorbind.

InstaGlam – Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului, dar lucrarile de arta, colajele sau ilustratiile pe care le asociezi textelor genereaza acelasi tip de raspuns. Putem vorbi astfel de un limbaj universal al artei?

Jovanny Varela Ferreyra – Arta este un limbaj in sine. Este, daca vrei, un alt mijloc de a comunica. Insa este departe de a fi universal.  Ceea ce am facut pe pagina de Facebook Berlin Artparasites si ce fac in acest moment pe The Artidote este sa impartasesc sentimente. Informatii vizuale si scrise care intra prin ochi, capata sens in minte si trimit un val de sange fierbinte spre inima, facand-o sa pulseze un pic mai tare.

InstaGlam – Textul deschis – ma fascineaza modul in care textele puse de tine in timeline sunt completate de cititori in sute de comentarii. Care a fost cel mai impresionant raspuns citit?

Jovanny Varela Ferreyra – Ma impresioneaza de fiecare data si sunt profund miscat de cei care isi impartasesc experientele traumatice, cel mai adesea, iubiri pierdute pe care le regreta toata viata. Acest tip de durere este prea mult pentru unii dintre ei.

InstaGlam – Vorbim despre multa tristete – ce ii face pe cititori sa revina de fiecare data la postarile acestea care-i fac sa rememoreze momente nu foarte placute?

via The Artidote
via The Artidote

Jovanny Varela Ferreyra – Faptul ca pot imparti ceva atat de dureros cu alti oameni care inteleg, care le valideaza experienta. Acest schimb este cu adevarat emotionant.

InstaGlam – Despaturind aparente – de unde provine acesta apetenta pentru esential, pentru adevar?

Jovanny Varela Ferreyra – In lumea moderna, in care totul se misca mult prea repede si in care emotiile se consuma artificial, oamenii se simt pierduti, rataciti. Exista un ritm primordial care simte nevoia sa fie respectat. Este o speranta, aceasta dorinta colectiva de esenta. Mai ales pentru cei care nu-si mai gasesc locul.

InstaGlam – Tu ti-ai gasit locul?

Jovanny Varela Ferreyra – Inca nu.

InstaGlam – Ce te face fericit?

Jovanny Varela Ferreyra – Sa pot darui altora fericire sau momente frumoase #CheesyButTrue

InstaGlam – Natura schimbatoare a relatiilor – de ce sufera oamenii atat de mult din dragoste?

Jovanny Varela Ferreyra – Durerea creeaza legaturi puternice, se vede in multe dintre comentariile primite. Tocmai de aceea, postarile le doresc niste perne moi pe care cei care ma urmaresc sa-si poata culca gandurile grele si sa se poata vindeca un pic.

12063434_820939718022845_7456170794961541283_n
via The Artidote

InstaGlam – Care este cuvantul tau preferat si cuvantul pe care il eviti cat poti?

Jovanny Varela Ferreyra – M-am gandit mult la aceasta intrebare si inca nu am raspuns. Este o intrebare minunata si grea. Fiecare cuvant are un scop si nu cred ca este drept sa le placem mai mult sau mai putin in functie de sonoritate sau de sens.

InstaGlam – Ce moment din zi defineste nostalgia?

Jovanny Varela Ferreyra – Ora magica, alta pentru fiecare dintre noi. Ora in care viata ti-a adus de fiecare data farame de fericire numai de tine dorite.

InstaGlam – Care este antidotul pentru banalitate, in opinia ta?

Jovanny Varela Ferreyra – Sa te uiti cat de des poti catre cer, sa calatoresti cu privirea printre nori, spre luna si spre cele 9 planete (eu il includ pe Pluto pentru ca sunt fan Pluto) si chiar inainte de a iesi din sistemul nostru solar sa te uiti putin la ce lasi in urma. O planeta mica, o pietricica, lumea ta, lumea mea, lumea noastra. De la acea distanta, ce mai inseamna banal? Mai exista banal? Banal ni se pare noua, pierduti in greseli, orgolii si absente nemotivate din actul de “a fi”. Esti pe o Planeta infima care pluteste intr-un vid enorm, incalzita de o bila de foc – nimic nu e banal aici. Nici macar gestul de a te duce pana la colt sa iti iei hartie igienica.

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata