CarieraDezvoltare personalaFeaturedInspirational

Interviu cu prof. dr. Razvan Ion, co-fondator al proiectului “Art & Fashion for Education” – “Noi, adultii, suntem cosmarul copiilor”

Poster design by Teoharie Zugravu

“A baby is God’s opinion that the world should go on.” Pastrand ideea, un copil talentat este raspunsul muzelor legat de viitorul artei. Iar de copii talentati, Romania nu a dus niciodata lipsa. Cu toate acestea, tinerii nostri cu potential raman victimele aceluiasi sistem care ne-a instrainat valorile de cand lumea. O lume vibranta cultural, cea cu ochii larg deschisi spre performanta, cea care a stiut sa deschida si bratele ori de cate ori a vazut-o sclipind. InstaGlam a stat de vorba cu Razvan Ion, co-fondator al Pavilion Curatorial Office, co-fondator al Bucharest Biennale si profesor la Universitatea Bucuresti, si initiatorul proiectului “Art & Fashion for Education” alaturi de Eugen Radescu, Gergő Horváth, Noemi Meilman si Anca Nuta . Frumusetea acestei initiative vine din faptul ca reuneste sub umbrela sa oameni extrem de talentati din zona de fashion autohtona, care vor crea piese ce vor face obiectul unei expozitii unicat. Fondurile stranse in urma acestui eveniment vor ajunge la tinerii cu abilitati deosebite. Smaranda Almasan, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Ioana Ciolacu, Andrei Dudau, Razvan Firea, Olah Gyárfás, Adelina Ivan, Irina Marinescu, Marina Moldovan, Sabina Pop, Lucian Rusu, Carmen Secareanu, Mihai Dan Zarug sunt designerii selectati pentru aceasta prima editie.

Poster design by Teoharie Zugravu
Poster design by Teoharie Zugravu

InstaGlam:  Copiii talentati fara posibilitati sunt una dintre categoriile neglijate de societatea contemporana. Cum s-a nascut acest proiect? Care a fost declicul care v-a facut sa ii puneti bazele?

Razvan Ion: Mulți dintre adolescentii cu abilitati deosebite sunt in pericol de a nu atinge gradul de performanta corespunzator inteligentei si talentului lor sau risca sa paraseasca sistemul de educatie din lipsa mijloacelor financiare precare. Sistemul educational nu ii ajuta, iar familiile nu au posibilitatea de a sustine parcursul lor. Acesti tineri risca sa cada prada unui sistem social neperformant, in ciuda abilitatilor lor creative si intelectuale. Echipa proiectului “Art & Fashion for Education” s-a constituit aproape de la sine, fiind vechi colaboratori în alte proiecte de succes. Dupa ce am văzut lipsa de interes in privinta sustinerii tinerilor cu abilitati deosebite, aproape ca a venit de la sine ideea unui proiect care sa ii ajute. Selecția persoanelor beneficiare ale programului se va face cu ajutorul unei fundatii formate din oameni extraordinari, care ajuta foarte mult tinerii, “Noi Orizonturi”.

razvan ion
Designerii Adelina Ivan & Andrei Dudau impreuna cu Razvan Ion, co-fondator Bucharest Biennale

 

I: Ati cunoscut pana in prezent asemenea copii? Care sunt visurile lor?

R.I: Desigur. Avem cazuri de copii interesați de diverse zone creative, de la arta, la matematica. Evident ca toti doresc sa reuseasca in domeniul lor, sa creeze intr-o lume unde sunt apreciati si validati. Tot ce putem noi este sa ii sustinem moral si, pe masura posibilitatilor, financiar.

I: Ce designeri au raspuns prezent la apelul dumneavoastra? 

R.I: Pentru aceasta prima editie “Art & Fashion for Education” au fost selectati 14 designeri: Smaranda Almasan, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Ioana Ciolacu, Andrei Dudau, Razvan Firea, Olah Gyárfás, Adelina Ivan, Irina Marinescu, Marina Moldovan, Sabina Pop, Lucian Rusu, Carmen Secareanu, Mihai Dan Zarug. Cu alte cuvinte designeri de exceptie cu performante internationale remarcabile.

I: Care a fost prima lor reactie?

R.I: Absolut toti au fost entuziasti. Ei sunt si artisti prin ceea ce fac si o asemenea provocare i-a incantat. Mai ales ca obiectul principal al evenimentului va fi o actiune caritabila printr-o actiune artistica. Am remarcat un entuziasm pentru care le suntem recunoscatori.

I: Cum se va desfasura proiectul si care sperati sa ii fie rezultatele?

R.I: Designerii vor alege ca sursa de inspiratie lucrarile unui artist si vor produce o piesa de vestimentatie. Printre artistii alesi ca sursa se afla Anish Kapoor, Maya Lin, Gottfried Helnwein, Antony Gormley, Apichatpong Weerasethakul, Tamara Łempicka, Cy Twombly, Mircea Suciu, Joseph Kosuth, Ben Vautier sau Mike Kelley. Piesele vor fi puse in vanzare urmand ca incasarile sa fie transformate in computere pentru tinerii despre care discutam mai devreme. Vernisajul “Art & Fashion for Education” va avea loc in data de 14 mai 2015, intre orele 20.00-23.00, la Atelier 030202 (Sfanta Vineri nr. 11, Sala Noua, Teatrul de Comedie), iar expozitia va putea fi vizitata pana in data de 12 iunie 2015. Perioada de desfasurare a expoziției coincide cu alte trei evenimente importante, incarcate de efervescenta culturala: ‘Bucharest Film Biennale” si Romanian Design Week.

1653866_845886098780318_7658556656616055454_n
Pentru “Art & Fashion for Education”, Ioana Ciolacu a ales ca sursa de inspiratie arta lui Damián Ortega

 

I: Exista modelul acestui proiect si pe plan international?

R.I: Nu am cunostinta de un asemenea model. Desigur, modelul expozitiilor de designer nu este unul nou. Componenta caritabila este un gest firesc în Romania, unde mecanismele sociale inca nu sunt functionale. Dar si componenta artistica va fi una importanta.

I: “Art & Fashion for Education” va fi un proiect constant sau se va desfasura o singura data?

R.I: El va fi anual. Speram sa ne reusească la nivelul pe care noi il dorim. Unul de exceptie. Mai ales ca beneficiem si de un design de expozitie exceptional realizat de cei de la Nuca Studio condusi de cunoscutul arhitect Robert Marin.

I: Cum credeti ca ar putea fi ajutati copiii dotati din Romania, in cadrul unei intiative guvernamentale sau care sa implice si statul?

R.I: Sunt multe mecanisme care pot fi aplicate. Trebuie dorinta politica. Sunt multe organizatii care fac lucruri remarcabile. Din pacate, modelele lor care sunt deja testate si functionale, sunt ignorate de catre stat. Mi-ar trebuie mult spatiu sa detaliez aceste proiecte care pot fi un model de aplicat.

I: Mai stiu copiii sa viseze? Mai au planuri frumoase?

R.I: Ei viseaza frumos. Noi, adultii, suntem cosmarul lor. Ar fi bine sa devenim si noi un vis frumos pentru ei.

1460057_854489814586613_3678616053630219736_n
Carmen Secareanu a ales-o ca sursa de inspiratiepe Maya Lin in proiectul “Art & Fashion for Education”.

 

I: Credeti ca arta mai poate salva lumea?

R.I: Arta nu poate salva nimic. Dar, poate oferi modele teoretice, poate sa ridice intrebari, sa puna in discutie modelele nefunctionale. Pana la urma asta este ceea ce face arta contemporana. Ridica intrebari, deconstruieste modele. Statul este cel care trebuie sa gaseasca solutiile si sa construiasca modele functionale.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata