Zilele de vara s-au terminat si in curand cei mici vor merge din nou la scoala si te gandesti cu teama la primele saptamani in care vei avea de furca pana ii vei trezi devreme, acum ca s-au obisnuit sa doarma pana tarziu in timpul verii.

Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani au nevoie de 10-11 ore de somn, cei cu varste intre 10 si 18 ani intre 8.5 si 9.5 ore pe noapte. Specialistii va recomanda cateva strategii care, aplicate din timp, va vor face viata mai usoara in timpul tranzitiei dintre vacanta si scoala.

Potrivit psihologului David Swanson, parintii fac greseala de a astepta pana in ultimul moment cand vine vorba de schimbarea programului de somn al copilului. El recomanda sa incepeti sa ii schimbati ora de culcare si de trezire cu cel putin o saptamana inainte de a incepe noul program. De asemenea, iti recomanda sa planifici aceasta activitate ca pe un proiect comun, al intregii familii. La cina, propuneti ca toata familia sa mearga la culcare la aceeasi ora si sa se trezeasca la aceeasi ora.

317030

De asemenea, este bine sa explicati foarte bine copiiilor care sunt efectele unui somn linistit si odihnitor si cate beneficii va avea daca se duce la culcare la ora stabilita. Va trebui sa empatizati cu ei si sa ii spuneti ca intelegeti ca e un proces dificil, dar ca pe termen lung va fi foarte bun pentru ei.

Daca aveti un copil cu spirit competitiv, inventati un joc in care cei care se culca primii si se trezesc primii ies castigatori si astfel il veti motiva sa urmeze regulile mult mai usor.

De asemenea, recomandat este sa integrati ora de culcare si de trezire intr-o rutina. Ceea ce inseamna ca, odata cu venirea scolii nu schimbati doar ora de culcare, ci si timpul alocat jucatului, uitatului la televizor etc. Cel mai eficient ar fi sa creati un sistem de recompensare pentru urmarirea rutinei in mod corect si constant.

O alta tehnica ar fi cea de modificare a orei la care suna ceasul. Treptat, chiar daca cel mic se culca in continuare la ora 9 seara, treziti-l cu o ora mai devreme decat normal. I se va face somn mai devreme si in cateva zile de trezit din ce in ce mai devreme, ora lui de mers la culcare va devein 8 seara, de exemplu. Poti incerca, de asemenea, si sa ridici jaluzelele in camera de dormit a copilului. Lumina naturala il va face sa se trezeasca mai usor.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata