Revenirea la sursele de inspiratie folclorica a reprezentat unul din trendurile puternice in ultimii 10 ani. Fie ca s-a numit folk, vintage sau autentic, marile case de moda au inteles importanta unei conexiuni cu haina care transcede timpul si vremurile, conexiune fin imprimata in broderia de inspiratie populara. In definitiv, catwalk – urile internationale sunt oglinda reinterpretarilor pe care industria de fashion le gaseste modelelor perene, adanc imprimate in constiinta garderobei universale. Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Isabel Marant, Tom Ford, Emilio Pucci, Etro, Costume National, John Galliano, BCBG Max Azria sunt doar cateveva dintre brandurile care s-au aplecat asupra surselor de inspiratie etnografica.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Atemporala si perfecta din punct de vedere estetic, ia romaneasca este un exemplu cu adevarat special a tot ceea ce inseamna simbolistica broderiei si grija pentru tesatura. Cu un croi simplu, care se lucra in casa, ia devenea un vesmant in momentul in care femeile incepeau sa o decoreze. Fiecare zona a Romaniei si-a gasit propriile stilizari si fiecare moment important din viata comunitatii a primit o cromatica si un tipar proprii.

f8e0eb07ae694fb9b9c6b03904a8b216

Citeste si interviul cu Antoaneta Mares, fondatoarea Blouse Roumaine Shop.

Prin ie femeile isi celebrau feminitatea, tineretea, frumusetea, maturitatea si maternitatea. In aceasta bluza unicat, in care se puneau toata maiestria si creativitatea la lucru, romancele isi spuneau povestea, isi cantau iubirea sau dorurile. In descifrarea unei broderii autentice veti observa ca niciun model nu este in plus, nimic nu este fortat, iar simetria desenelor este fascinanta.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Tocmai de aceea, ambasadoarele Romaniei peste hotare au purtat cu mandrie ia romaneasca, indiferent de ocazie. Regina Maria a fost una dintre sustinatoarele infocate ale costumului traditional, iar presa vremii i-a admirat intotdeauna stilul rafinat cu care reusea sa dea viata si sa imprime personalitate costumelor folclorice si pieselor apartinand portului popular. Maria Tanase isi marturisea cu fiecare ocazie dragostea nu numai pentru cantecul popular, dar si pentru costumul traditional, fiind o colectionara pasionata. Nu de putine ori a cantat in fata personalitatilor vremii imbracata in ie, in detrimentul tinutelor de designer pe care le-ar fi putut alege.

11054528_596285740508408_2574847289797264876_n

Citeste si Madalina Ghenea a defilat in ie pe covorul rosu

Initiative contemporane precum coumitatea La Blouse Roumaine (fondata de Andreea Tanasescu, de la care a pornit Ziua Internationala a Iei), comunitatea si blogul Semne Cusute (fondate de Ioana Corduneanu, o iubitoare a traditiilor romanesti care aduna si arhiveaza  motive romanesti, stravechi, punandu-le la dispozitia publicului larg), colectia Untamed Skin -The Romanian Blouse (realizata de Alexandra Abraham, Victoria Tonu si Alexandru Nimurad si premiata la International Fashion Showcase), colectiile semnate de designerul Adrian Oianu, proiectele Iuliei Gorneanu, directorul artistic al galeriei Galateca, o sustinatoare a culturii nationale –   demonstreaza faptul ca ia abia incepe sa isi dezvaluie povestile si ca, in materie de vestimentatie, nu va inceta niciodata sa surprida.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata