De astazi, Bucurestiul este gazda celei de-a zecea editii Anim’est, festivalul pe care iubitorii de animatie il asteapta cu sufletul la gura. La ceas aniversar, Anim’est isi intampina publicul cu proiectii speciale, petreceri tematice si o competitie care reuneste cele mai bune titluri din domeniu.

Astfel, cele mai spectaculoase filme de animatie, recompensate recent cu cele mai prestigioase premii ale industriei, vin sa isi completeze palmaresul la Bucuresti, spre deliciul publicului prezent la cea de-a 10-a editie.

Pe lista scurta a lungmetrajelor selectate in competitia Anim’est se regaseste animatia japoneza “Jobanni no shima” /”Giovanni’s island” (r. Mizuho Nishikubo), selectata la Fantasia, Moscova si Zagreb, si distinsa cu Mentiunea Speciala a juriului la Annecy. Folosind tehnica desenului clasic de mana, animatia aduce lumina asupra unui adevar istoric petrecut in Japonia. Povestea vorbeste despre doi pusti ce sunt nevoiti sa paraseasca insula Shikotan, unde au copilarit, cand aceasta este ocupata ilegal de Rusia, dupa cel de-al Doilea Război Mondial. Naratiunea realista se impleteste cuceritor cu faptele filtrate de imaginatia de copil, animatia adresandu-se publicului de toate varstele.

12088429_10153193105050777_8912808392374402259_n

Castigatorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animație la editia Anim’est din 2007, animatorul ceh Jan Balej, revine anul acesta cu un nou titlu: “Malá z rybárny” / “Little from the Fish Shop”, o adaptare moderna, pe gustul publicului adult, dupa „Mica sirena” a lui Hans Christian Andersen. Un deliciu vizual pentru iubitorii de stop-motion, animatia urmareste indeaproape firul narativ al povestii clasice, insa il transpune in prezent si il presara cu dileme morale specifice zilelor noastre.

La Anim’est debuteaza si lungmetrajul lui Samuel Ortí Martí (cunoscut drept Sam), un stop-motion cu plastilina numit “Pos Eso” / “Possessed”, o comedie neagra cu accente horror, destinata adultilor, despre o celebra dansatoare de flamenco, in incercarea sa de a-si salva fiul posedat de forte malefice.

Tot din competitia festivalului Anim’est face parte si “Adama”, in regia francezului Simon Rouby, prezent in competitia studenteasca a editiei Anim’est din 2007 cu scurtmetrajul de diploma “Le Presage”. Animatia, nominalizata la Marele Premiu la Annecy 2015, imbina intr-un mod creativ animatia 2D si 3D, pentru a ilustra povestea micutului african Adama si peripetiile sale in cautarea fratelui sau in Europa Primului Razboi Mondial.

“Tout en haut du monde” / “Long Way North” (r. Rémi Chayé), o productie Sacrebleu, studioul invitat la Anim’est in 2010, completeaza lista competitorilor. Favorita publicului la Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy, animatia prezinta povestea unei tinere aristocrate din Saint-Petersburg-ul sfarsitului de secol XIX, un scenariu ce aminteste de celebrul Doctor Jivago, al lui David Lean.

KahlilGibransTheProphet_article_story_large-e1443604627584

Pentru Marele Trofeu Anim’est s-au inscris anul acesta 1207 de scurtmetraje din peste 60 de tari, printre acestea numarandu-se “Ernie Biscuit”, cea mai recenta productie a lui Adam Elliot, regizorul filmelor “Mary and Max” si “Harvey Krumpet”, “A single Life”, nominalizata anul acesta la premiul Oscar, “Sonámbulo” / “The Sleepwalker”, ultima aditie din portofoliul animatorului canadian Theodore Ushev, “Splintertime”, cel mai recent scurtmetraj al artistului olandez Rosto, fost membru al juriului Anim’est, “World of Tomorrow”, castigatorul Marelui Premiu la Sundance, “Mi ne mozhem zhit bez kosmosa” / “We Can’t Live Without Cosmos”, animatia castigatoare a Marelui Premiu la Annecy, in regia rusului Konstantin Bronzit, sau “L’attesa del maggio “/ “The Wait of May”, ultimul scurtmetraj al lui Simone Massi, castigatorul trofeului Anim’est in 2008.

Prestigioase scoli de animatie din lume (Gobelins, La Poudrière, Filmakademie, Royal College of Art, Tokyo University of the Arts, National Film and Television School London etc.) sunt prezente si anul acesta la Anim’est, cu cele mai bune filme de absolvire.

Festivalul va avea si in acest an o sectiune competitionala dedicata filmelor studentesti, publicul putand viziona o serie de scurtmetraje de animatie nonconformiste si fresh.

Biletele si abonamentele pentru pentru cea de-a 10-a editie Anim’est au fost puse in vanzare pe www.eventbook.ro.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata