In seara de vineri, 24 octombrie, a avut loc deschiderea editiei cu numarul 24 a Festivalului National de Teatru, in Sala Multimedia a Teatrului National Bucuresti. Evenimentul a coincis cu vernisajul expozitiei “Doina Levintza: Costumul de teatru – de la schita la miracol”. Evenimentul s-a bucurat de invitati speciali – actrita Jacqueline Bisset, regizorii Lucian Pintilie, Nae Caranfil, László Bocsárdi si Sanda Manu, soprana Felicia Filip si actorii Dan Puric si Emilia Popescu.

costume

Expozitia de costume de teatru a Doinei Levintza ilustreaza intreg procesul de creatie al unui costum: de la ideea scenografului, la drumul in atelier si apoi pe scena. Printre costumele expuse se numara si cele din spectacolele Omor în catedrală”, regia Mihai Măniuţiu (1996, Teatrul Naţional Cluj-Napoca), “Richard II”, regia Mihai Măniuţiu (1998, Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti), “Femeie adulteră”, regia artistică Ana Boariu şi Camelia Maxim (2008), “Portretul lui Dorian Gray”, regia artistică Dragoş Galgoţiu (2004, Teatrul Odeon), “Viaţa e vis”, regia artistică Dragoş Galgoţiu ( 2010, Teatrul Odeon), “Epopeea lui Ghilgameş”, regia artistică Dragoş Galgoţiu (2009, Teatrul Odeon), “M… Butterfly”, regia artistică Ada Lupu (2000, Teatrul Odeon).

costume 3

” Am făcut un mare efort ca să adun din toate teatrele din țară câte puțin din ce a mai rămas. Fac un apel: Vă rog, păstrați costumele, ca să existe o istorie a teatrului în costume. A fost o muncă imensă să pot face rost de fotografii și de costume ale marilor actori cu care am avut șansa să lucrez. Din păcate, când eram tânără, nu m-am gândit la faptul că aceste costume trebuie să supraviețuiască dispariției actorilor…”, a spus Doina Levintza, citata de Modernism.ro.

Expozitia de costume a Doinei Levintza poate fi vizitata pana pe 30 noiembrie.

Sursa: Pagina de Facebook Modernism Punct ro

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata