Desert decadent de Craciun – Mille-feuille frantuzesc

Desert decadent de Craciun – Mille-feuille frantuzesc

Craciunul vine cu cadouri si brad impodobit. De regula si cu zapada. Dar de fiecare data, Craciunul vine cu arome divine care iti lasa gura apa si te fac sa uiti de dietele de peste an.

Instaglam iti dezvaluie astazi reteta unui desert savuros si decadent, adorat de francezi si credem noi, de oricine care a avut norocul sa il guste.

Sursa: vogue.com
Sursa: vogue.com

Mille-feuille, sau ‘o mie de foi”, este un desert compus din trei randuri de aluat de foitaj si doua randuri de crema diplomat. Foitajul retetei originale este preparat prin intinderea untului in aluat, fara a-l topi, iar apoi acesta este rulat pana se obtin 729 de straturi de aluat cu unt, intr-un singur rand de foi. Cand prajitura se coace, apa din unt se evapora, iar foaile cresc. In total, un mille-feuille adevarat are 2.187 de foi. Insa sonoritatea acestui numar nu este nici pe departe atat de buna ca a lui “1000”.

Noi iti vom prezenta o varianta simplificata, insa efectul sau va fi fabulos printre invitatii tai:

Ingrediente pentru aluat – 280 grame faina, 250 grame de unt, 15 cl apa si o lingura de sare. Faina se pune pe masa si se face un cerc in centru, in care adaugi apa rece si sarea. Se amesteca si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Lasa aluatul obtinut sa se odihneasca in frigider timp de 12 ore.

Dupa scurgerea acestui interval, aluatul se intinde sub forma de patrat pe masa de lucru presarata cu faina. Untul faramat se pune peste acest patrat, cat mai la mijloc, apoi marginile se impaturesc astfel incat sa formeze un plic inchis. Acesta din urma se ruleaza cu sucitorul sub forma de dreptunghi, cu lungime cat mai mare si grosime de cca 3-4 mm.

In acest moment, cuptorul se preincalzeste la 180 de grade. Prima foaie de aluat se pune pe o placa de copt tapetata cu hartie de copt, iar deasupra sa se mai aseaza o foaie de copt. Se coace timp de 20 de minute.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Ingrediente pentru crema: lapte (cca 2 cani), o pastaie de vanilie, 4 galbenusuri, 125 g zahar, o lingura de amidon de porumb (sau de faina), o jumatate de cana de smantana grasa.

Laptele se fierbe impreuna cu pastaia de vanilie. Intre timp, din galbenusuri si din 100 de grame de zahar se prepara o compozitie fluida, in care zaharul trebuie dizolvat complet. Adauga amidonul si laptele, amestecand continuu. Pune crema obtinuta la foc mic si amesteca pana ce incepe sa se ingroase. La final, adauga smantana si las-o la frigider timp de 60 de minute.

Foile de foitaj obtinut se taie la final in 3 dreptunghiuri egale, intre care se pun 2 straturi de crema. Trebuie sa obtii 5 straturi – 3 de foaie, 2 de crema. Peste ultima foaie se poate pudra zahar fin.

Ca variante fresh, in crema se pot adauga fructe de padure sau doar zmeura, sau prajitura clasica se poate servi alaturi de sos de fructe rosii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NU EXISTA COMENTARII

Lasa un comentariu