Perspectiva in alb-negru ne pune fata in fata cu o noua modalitate de a vedea lumea si lucrurile. Indepartand culoarea, imaginea capata de multe ori o cu totul alta interpretare. Abia acum, elemente vizuale importante precum tonurile, formele sau texturile sunt revelate, fiind inainte eclipsate de culoare.

Astfel, unele subiecte arata si vor arata intotdeauna mai bine in alb-negru.

O parte dintre acestea sunt:

Foto credit: Mirela Momanu
Foto credit: Mirela Momanu

1. Arhitectura

Fie ca vorbim despre cladiri vechi sau despre cladiri noi, orasele lumii sunt pline de structuri ce pot fi fotografiate intr-un mod placut ochiului. Cautati formele geometrice repetitive, contrastele puternice-daca lumina va permite, simetriile, linii directoare, umbre interesante etc.

Fara culoare, imaginea se poate transforma intr-un studiu al formelor si al modelelor repetitive sau al texturilor.

Foto Credit: Dragos Ioneanu
Foto Credit: Dragos Ioneanu

2. Peisaje

Conversiile alb-negru se potrivesc foarte bine si peisajelor. Fie ca vorbim despre peisaje minimaliste, peisaje montane, marine sau industriale, inlaturarea culorii ajuta si in acest caz la concentrarea atentiei pe detalii.

Poate cel mai util sfat, in cazul peisajelor alb-negru, este sa cautati un cer „activ”. Formatiunile de nori pot fi absolut spectaculoase, dand o emotie si o dinamica aparte imaginii finale.

Aici se pot dovedi extrem de utile filtrele de densitate neutraAcestea ofera un control mai mare al timpului de expunere, dandu-va posibilitatea de a reda miscarea norilor, de a invalui marea spumeganda intr-un nor ca de ceata s.a.m.d.

Foto Credit: Cristina Tinta
Foto Credit: Cristina Tinta

3. Detalii, texturi, structuri abstracte 

In era digitala in care ne regasim, fotografia nu ofera doar acces liber tuturor la a vorbi si a comunica prin imagini ci, de asemenea, ea da frau liber imaginatiei persoanelor creative.

Despre notiunea de “abstract”, dictionarul ne spune ca se refera la ceva care este gandit in mod separat de infatisarea materiala, de exemplele particulare, de ansamblul concret (senzorial) din care face parte. Practic, este ceva detasat de realitate. Iar arta abstracta este arta care nu cauta sa reprezinte elementele realitatii obiective.

Abstractul iti permite sa iti imaginezi, sa te joci cu ceea ce ai in fata ochilor. Adaugand la acestea simplificarea si atentia pe detaliu pe care o ofera fotografia monocroma, rezultatele nu pot fi decat spectaculoase.

Ce sa cautati? Orientati-va catre texturi – de exemplu: gheata, nisipul, scoarta de copac, pielea, catre detalii – semne de circulatie, indicatoare stradale, bule de apa, stropi si picaturi sau catre structuri abstracte – curbe si linii: cladiri, fum de tigara sau de betisoare etc.

Foto Credits: Mirela Momanu
Foto Credits: Mirela Momanu
14 Cristina Tinta
Foto Credits: Cristina Tinta

 

4. Portrete

Alb-negrul este de multe ori o alegere inspirata pentru portrete intrucat fara culoare, atentia privitorului se va concentra asupra ochilor, asupra trasaturilor faciale si ale texturilor hainelor subiectului. Hainele pot complimenta un portret insa, totodata, culorile acestora pot distrage atentia. Acelasi lucru trebuie avut in vedere si in ceea ce priveste pigmentul si roseata pielii sau a diferitelor pete ce apar mai accentuate in portretele color.

Persoanele in varsta, ridurile acestora si texturile pielii peste care au trecut o serie de ani, pot fi de asemenea subiecte excelente in fotografia alb-negru, abundenta detaliilor dand o nota evocativa cadrelor de acest tip.

Foto Credits: Cristina Tinta
Foto Credits: Cristina Tinta

5. Fotografia de strada

Fotografia de strada a devenit populara odata cu aparitia peliculei de 35mm si a camerelor portabile. Imaginile lui Henri Cartier Bresson influenteaza si astazi fotografii de strada si aceasta este cu adevarat o zona a fotografiei in care imaginile alb-negru le surclaseaza pe cele color. Alb-negrul ofera fotografiei de strada un avantaj practic si artistic, ducandu-ne totodata cu gandul la traditia fotojurnalistica, imaginile fiind odinioara doar in alb si negru.

Foto Credits: Cristina Tinta
Foto Credits: Cristina Tinta

Un material oferit de F64.ro

Fotografii de : Dragos Ioneanu, Andrei Baciu, Mirela Momanu si Cristina Tinta.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata