Un articol publicat de Johann Hari, autorul cartii “Chasing The Scream: The First And Last Days of the War on Drugs” pe huffingtonpost.com aduce o perspectiva noua asupra dependentei de droguri.

Autorul povesteste cum si-a inceput documentarea cartii plecand de la premisa ca drogul in sine este cauza dependentei. Ceea ce a descoperit insa pe parcurs i-a schimbat radical parerea – nefericirea si singuratatea sunt cauzele dependentei.

d93a916cc18b2e0f89fd76e9c9311eb3

El aduce ca argument un studiu realizat in 1970 de un profesor de psihologie din Vancouver, pe nume Bruce Alexander, care a pus un cobai singur intr-o cusca alaturi de apa in care fusesera amestecate narcotice. Bineinteles ca soarecele a devenit dependent de apa “imbunatatita” la scurt timp. Apoi profesorul a construit o cusca mai mare unde au fost pusi mai multi soareci impreuna cu o multime de obiecte distractive pentru acestia – rotite, mingi, macare. In acest mediu a adaugat si doua recipiente cu apa – unul cu apa normala si unul cu apa in care amestecase droguri. Ceea ce a urmat l-a uimit peste masura – soarecii au baut din ambele vase, dar nu au parut interesati de apa halucinogena, distractiile din acvariu parandu-li-se mult mai atractive.

Extrapoland, “cusca” fiecarui om, adica propria viata si modul in care alege sa o traiasca, definesc predispozitia catre adictie. Un om care se simte iubit si iubeste, care are teluri de atins va invinge orice dependenta nesanatoasa, insa o persoana care traieste in singuratate, este o victima sigura.

Johann Hari a gasit chiar si un corespondent uman al experimentului cu cobai al profesorului Bruce Alexander. Astfel, el a descoperit ca in timpul razboiului din Vietnam, soldatii americani erau consumatori masivi de heroina, pe care o imparteau intre ei ca guma de mestecat. Revista “Time” chiar se temea la acea vreme de faptul ca soldatii se vor intoarce acasa si vor fi dependenti de droguri pentru totdeauna. Cu toate acestea, in momentul in care soldatii s-au reintors intr-un mediu placut, la familiile si casele lor, nu au mai avut nevoie de narcotice. Practic, adictia lor era un raspuns al creierului la nefericirea perpetua la care erau expusi, insa in momentul in care viata lor s-a schimbat, nu le-a mai trebuit refugiu.

help

Hari continua articolul cu ultima faza a experimentului profesorului Bruce Alexander – acea in care un cobai este drogat timp de 57 de zile. Dupa acest interval el a fost dus in acvariul mare, laolalta cu ceilalti soareci. Dupa numai cateva zile, cobaiul nu a mai prezentat simptome de adictie si a intrat intr-un ritm normal de viata.

Medicamentul adictiei in cazul oamenilor, atentioneaza Hari, nu este incetarea consumului ci conexiunea umana. Oamenii sunt animale predispuse la comunicare, avem nevoie sa vorbim si sa iubim. Din nefericire, societatea moderna a facut din comunicare o parodie online, in a carei iluzie oamenii cad rand pe rand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata