Pana la aparitia curentului electric si a aparatelor electronice care au diverse leduri si sisteme de iluminat, oamenii erau obisnuiti sa doarma in intuneric, beneficiind astfel de un somn profund si neintrerupt, afirma ultimul studiu in domeniu publicat de Harvard Health Letter.
In epoca moderna, bezna este tot mai greu de realizat, fapt care afecteaza ritmul circadian al organismului si duce in timp la scaderea imunitatii. Chiar daca oprim toate obiectele care ar putea face lumina, reflectii ale reclamelor stradale sau ale diverselor neoane din spatiul public ne vor patrunde prin fereastra.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Studii recente atrag atentia asupra acestui fapt pe care oamenii tind sa-l ignore. Astfel, cei care au un randament mai mare pe timpul noptii, lucrand sau invatand pana tarziu, sau persoanele care obisnuiesc sa doarma cu o lumina aprinsa, au un risc foarte mare de a dezvolta diverse tipuri de cancer, diabet si afectiuni cardiovasculare. Mai mult, somnul putin si de proasta calitate duce la schimbari dramatice ale metabolismului si la obezitate. Datorita oboselii care escaladeaza, organismul are tendinta de a compensa prin alimentatie lipsa de energie.
In timpul somnului, organismul secreta mai multa melatonina, un hormon care reface sistemul endocrin. El este responsabil de neutralizarea proceselor oxidative, regenerand tesuturile si prevenind imbatranirea la nivel celular.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Se pare ca cea care inhiba cel mai mult secretia de melatonina este lumina de culoare albastra. Aceasta, desi benefica pe timpul zilei, este extrem de daunatoare noaptea, efectele sale negative fiind mai puternice decat cele ale luminii verzi.
Ritmul normal al organismului spune ca melatonina incepe sa fie secretata in organism incepand cu ora 21:00 si inceteaza in jurul orei 7:30 dimineata.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata