Anxietatea este cea mai comuna boala mintala care ii priveste atat pe adulti cat si pe copii. Din cauza faptului ca adolescentii si copiii anxiosi sunt in general mai tacuti, parintii si profesorii nu observa aceste stari negative.

Sursa foto: cindyterebush.blogspot.com
Sursa foto: cindyterebush.blogspot.com

Anxietatea se poate manifesta intr-o multime de moduri. Copilul tau poate sa aiba atacuri de criza sau stari nervoase. Pot sa fie rusinosi intr-un mod excesiv sau mult prea ingrijorati. In cazurile mai extreme, acestia se pot plange chiar de dureri de burta sau de cap, ba chiar sa aiba atacuri de panica.

Parintii de multe ori spun ca au sesizat de mai de mult faptul ca existau probleme cu copiii lor si li s-a parut ceva diferit, insa nu s-au gandit ca poate sa fie atat de grav ca anxietatea. Unii asteapta ca acestia sa creasca si de multe ori este prea tarziu pentru a mai face ceva. Parintii de copii care sufera de anxietate sunt mereu confuzi si nu stiu ce sa faca, ba chiar frustrari si cu siguranta ravasiti de situatie.

Ce poti face daca ai un copil care sufera de anxietate?

Stabileste o rutina: propune un ritual zilnic in care sa servesti mesele la aceleasi ore in fiecare zi, seteaza ora speciala pentru facutul temelor, o ora in care trebuie sa fie liniste si foarte important, o ora constanta pentru somn. Copilul trebuie sa intre intr-un program precis si exact.

Reduce stresul: atat stresul cat si tensiunea intr-o casa, contribuie la starea de anxietate a copilului tau; fa zilnic ceva amuzant cu copilul tau si incearca sa reduce discutiile in contradictoriu si certurile din familie, oricat de banale ar fi acestea.

Incurajeaza independenta: este tentant sa vrei sa faci anumite lucruri pentru copilul tau, dar trebuie sa nu uiti sa il lasi si pe el sa se descopere; pentru asta are nevoie de individualitate si independenta; da-i cate o sarcina de facut macar de trei ori pe saptamana si lasa-l sa se descurce singur. Felicita-l dupa fiecare reusita

Provoaca-l: incurajeaza-ti copilul sa incerce anumite experimente, cum ar fi sa dea un telefon, sa vorbeasca cu cineva mai putin familiar, ori sa puna intrebari vanzatorilor de la magazine.

Construieste-i increderea: este foarte important sa iti lauzi copilul si chiar sa il mai recompensezi din cand in cand, daca face ceva bun; nu conteaza cat de mare este fapta sau reusita lui, acesta are nevoie de apreciere si laura, pentru a-i creste increderea de sine.

Tags : anxietate

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata