Probabil ati pufnit la citirea titlului de mai sus, insa, din nefericire, banii sunt mereu un motiv de cearta, atat lipsa lor cat si excesul acestora. Iar a gestiona banii in cuplu nu este ceva ce ati putut observa indeaproape in adolescenta pentru a sti cum sa procedati acum, pentru ca, pana ati aparut voi in familie, cuplul format din parintii vostri deja trecuse de etapa in care intelegea cum sa imparta (sau sa nu imparta) banii.

1910471

De ce finantele in cuplu sunt un subiect delicat? Pentru ca nimeni nu vrea sa dea socoteala cat castiga si nici nu vrea sa il interogheze pe celalalt despre asta, cel putin pana nu locuiti in aceeasi casa. Insa, dupa ce v-ati mutat impreuna, facturile, renovarile, planurile de viitor va cam obliga. Fericiti sunt cei care au salarii aproape identice, pentru ca pleaca pe picior de egalitate in discutia despre bani. Daca veniturile unuia sunt considerabil mai mari decat ale celuilalt, se complica lucrurile, dar doar daca nu abordati problema in mod inteligent.

Multe cupluri prefera sa lase problema sa se rezolve de la sine, crezand ca in timp aceste lucruri se vor echilibra si evita sa poarte discutia despre bani. Specialistii sustin ca este bine ca banii in cuplu sa stea la comun si ambele persoane sa aiba acces la acelasi cont, dar nu strica sa exista si niste conturi individuale, nu pentru ca plecam de la premisa ca divortul este la moda, ci din motive de securitate si de a avea o suma de bani deoparte pentru situatii exceptionale, sau pentru cadouri supriza pe care nu vreti sa stie celalalt cat ati cheltuit etc.

Indiferent ca alegeti sa puneti toti banii la un loc sau sa ii impartiti intre un cont personal si contul „de cuplu”, important este sa nu contorizati cine, cat a adus in acel cont comun. Cel care vine cu suma mai mare e bani nu trebuie sa il faca pe partenerul sau sa se simta prost ca salariul lui nu este mai mare, la fel cum cel cu contributia mai mica nu trebuie sa se simta indatorat in vreun fel. Daca relatia pleaca de la premisa egalitatii celor doi care o formeaza atunci finantele sunt un bun comun, indiferent de cine acopera cel mai mare procent din ele.

Daca, insa, vreti sa optati pentru modelul „nemtesc” in care fiecare isi administreaza banii, contribuind in mod egal la cheltuielile comune atunci incercati macar sa deschideti un cont de economii impreuna care sa fie rezerva pentru nunta, vacanta sau pentru copiii atunci cand vor aparea in familie. Astfel veti putea vedea si daca puteti sustine impreuna o decizie financiara si poate pe viitor va schimbati obiceiurile de administrare a banilor din individual in la comun.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata