Daca suntem prea stresati si avem senzatia ca nu mai avem destul control asupra propriilor reactii, inseamna ca ne aflam intr-un moment de criza. Cand astfel de momente au loc, important este ca primii care sa se simta in siguranta sa fie copiii si, in plus, acestia trebuie sa simta ca au pe cine se baza.

Starile prin care trece un copil in momente de criza sunt aceleasi cu ale unui adult, insa reactiile si modul in care se manifesta acestea sunt diferite, avand tendinta de a fi mai degraba actiuni, fapte si nu cuvinte. Dar, mai important este faptul ca parintii sunt cei de la care copiii invata sa reactioneze in situatii de criza.

Cum definim criza? Un eveniment care implica o schimbare a starii de fapt a lucrurilor cu implicatii puternice asupra membrilor familiei. Poate fi vorba de pierderea cuiva drag, un divort, o boala grava, o sarcina pierduta, un copil care pleaca de acasa, un accident, criza varstei mijlocii, un esec, o criza financiara etc. Aceasta situatie are urmatoarele caracteristici: nu v-ati mai lovit de aceasta situatie pana acum, in situatii oarecum similare ati reactionat foarte negativ, nu aveti niciun control, va simtit obositi, haituiti si deloc confortabili. Oamenii care se afla intr-o astfel de situatie traiesc senzatii precum anxietate, teama sau furie.

Cum recunoasteti o persoana aflata in criza? Printre reactiile fizice sunt mainile transpirate, batai rapide ale inimii, tremurat, stari de voma sau diaree. Apoi, persoana comunica greu, isi gaseste cu dificultate cuvintele, uita lucruri, nu se poate concentra sau nu poate lua decizii, nu doarme bine, este usor antisocial, plange, isi schimba apetitul.

Cum reactioneaza copiii in situatii de criza? In primul rand trebuie sa intelegeti ca o criza a unui copil, nu inseamna neaparat o criza pentru adult, dar nu trebuie ignorata doar pentru ca noua ni se pare o prostie sau ceva superficial. Un copil poate trece printr-o criza si daca isi vede parintele suprat sau macinat de griji. Cum sa recunoasteti o criza a unui copil? Acesta se va speria de orice este legat de criza prin care trece. Va reactiona amplificat la zgomote, la caini, la straini, vor pierde interesul pentru scoala sau joaca, se vor teme ca totul se va transforma in criza, se vor alinta ca atunci cand eram mai mici si vor reactiona negativ cand nu le dati atentie, vor deveni agresivi cu alti copiii si nu se vor odihni si concentra bine.

sad-toddler-boy-600

Copiii reactioneaza diferit in criza in functie de varsta:

Pana la 4 ani isi vor suge degetul obsesiv, vor face in pat, se vor teme de intuneric, vor avea cosmaruri, vor dormi putin si chinuit, vor fi iritati, va fi dificil sa ii hraniti si sa ii invatati cuvinte noi.

Intre 5 si 10 ani vor fi agresivi, confuzi, vor cere atentie, vor evita mersul la scoala, nu se vor concentra, vor avea dureri de burta si de cap, se vor teme de intuneric si sa sta singuri.

Intre 11 si 13 ani vor avea modificari ale apetitului, nu vor dormi bine, vor deveni antisociali, vor avea probleme la scoala, probleme cu pielea, se vor teme sa nu isi piarda prietenii si familia si vor ignora unele probleme.

Intre 14-18 ani vor dezvolta manifestari fizice, alergii, urticarii, dureri de cap, atacuri de panica, isi vor schimba obiceiurile de somn si de mancare, vor pierde interesul in lucrurile care le fac placere, nu se vor concentra suficient, se vor simti vinovati.

Ce puteti face? Va trebui sa aveti in minte mereu trei directii: intelegere, acceptare si sustinere. Copiii au nevoie sa se simta in siguranta si ca au pe cine se baza indiferent de situatie.

  • Incercati sa nu exagerati, nu intrati in panica pentru ca ii speriati si mai tare, calmati-va inainte sa vorbiti cu ei.
  • Luati totusi atitudine pentru a solutiona problemele. Daca va vede ca sunteti la carma situatiei, se va relaxa ca acum are cine sa aiba grija de el/ea si repeta-le ca esti acolo si nu li se va intampla nimic rau.
  • Daca situatia implica intreaga familie, atunci fii sincera cu copilul tau si explica-i situatia in detaliu, cu atentie pentru ca acesta sa inteleaga cu ce se confrunta si repeta pana esti sigura ca au inteles.
  • Nu iti ascunde starile de copiii tai in permanenta. Lasa-i sa vada latura ta umana si sa inteleaga ce simti la randul tau.
  • Asculta-i si da-le timp sa iti povesteasca tot ce le trece prin cap. Ii ajuta sa isi exprime starile si sa incerce sa gaseasca singuri solutiile avandu-te pe tine drept barometru.
  • Asigura-te ca dorm si mananca suficient si ai rabdare.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata