Desi pare sa fie unul dintre cele mai mari motive de bucurie,  multi oameni se tem foarte tare de casatorie pe masura ce se apropie de acest eveniment din viata lor. Si este o senzatia normala care insa trebuie luata in serios si analizata pentru a nu lua decizii gresite. Mai jos, cateva sfaturi de la specialisti despre  ce ar trebui sa faci daca te regasesti in aceasta situatie.

Cum sa depasesti teama de casatorie

In primul rand trebuie sa intelegi de ce anume iti este frica. Multe persoane nu se tem de casatorie in sine, ci de implicatiile acesteia si mai ales de un posibil esec. De ce anume te temi? Ce crezi ca se va schimba? Care este cel mai rau scenariu care iti vine in minte?

Analizeaza obiectiv teama. Daca parintii au avut o casnicie rea, trebuie sa intelegi ca fiecare casnicie este diferita si daca a lor nu a fost una sanatoasa nu inseamna ca a ta nu poate fi una sanatoasa. Daca te temi ca s-ar putea destrama atunci listeaza-ti in minte ce esti dispus sa faci si ce vei face sa iti mentii casnicia functionala. Imagineaza-ti toate scenariile care te sperie si apoi imagineaza-ti ce vei face daca te vei regasi in acele situatii pentru a evalua de fapt gravitatea acestora.

Te ajuta si sa iti reevaluezi relatiile anterioare, care au esuat. Cum si de ce s-au destramat? Vorbeste cu partenerul tau si despre relatiile lui anterioare si aflati impreuna care ar putea fi motivele pentru care relatia voastra nu ar merge. Daca intelegeti ce a mers prost in trecut puteti sa evitati repetarea greselilor in prezent.

Comunica si cu alte persoane. Pune intrebari prietenilor tai care au o casnicie buna si intreaba-i care este secretul lor nu pentru a-l aplica intocmai ci pentru a vedea care sunt puntile lor puternice. Daca ai temeri, discuta-le cu partenerul tau. Nu exista niciun leac mai bun decat comunicarea.

Decide-te daca ai ales persoana potrivita cu care vrei sa iti petreci restul vietii. A fost o decizie comuna sau ai fost presata sa spui Da? Poate ca teama ta nu este de casatorie in sine, ci de a te casatori cu aceasta persoana. O zicala spune ca nu ar trebui sa te casatoresti cu o persoana cu care simti ca poti trai tot restul vietii, ci cu persoana fara de care nu poti trai nicio clipa.

Intelege ca nu totul este lapte si miere. Ar fi minunat sa putem trai in armonie tot restul vietii, dar acest lucru nu este posibil si nu este natural si normal. Nu iti crea asteptari nerealiste de la o casnicie.

Planifica. Este un exercitiu foarte bun. Planifica-ti urmatorii 20 de ani pe hartie, cand sa te casatoresti, cand sa ai primul copil, cata libertate are fiecare in cuplu, cum iti vezi cariera, vrei o casa mai mare sau sa te muti in alta tara, cum imparti tu banii? Vezi unde planurile tale si ale celuilalt se intrepatrund si cat de comuna este viziunea voastra despre viata.

Cele mai comune motive pentru care cuplurile se destrama sunt legate de bani, religie sau copiii. Asigura-te ca sunteti pe aceeasi lungime de unda la aceste puncte esentiale.

Nu in ultimul rand, fa o introspectie cu privire la exclusivitatea sexuala. Esti pregatita pentru asta? Simti nevoia sa discuti conditii clare cu partenerul tau pe tema asta? Te temi ca ai putea insela sau sa fii inselata? Clarifica totul inainte sa pasesti spre altar.

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata