Într-un an cu puține lucruri pe care te poți baza, asigură-te că masa de Crăciun e fix așa cum ți-ai imaginat-o. Cu gusturi care te surprind doar plăcut, fără tevatură și alergătură.

Chiar dacă nu ești prieten cu timpul petrecut în bucătărie sau pur și simplu alegi să îți petreci Ajunul altfel decăt sa gătești, poți să ai pe masa de Crăciun produse de calitate care să readucă la viață spiritul sărbătorilor.

Masa-de-craciun.ro ne propune un coș cu produse de la producători locali sau mici afaceri de familie care conține mâncare pentru tine și încă o persoană, cât să vă ajungă pentru cel puțin 2 mese și o gustare în ziua de Crăciun: brânzeturi, cărnuri, cozonac, vin și sarmale.

Fiecare fel de mâncare vine de la un producător local specializat în preparatul respectiv. Oameni care fac un lucru și pe acela bun.

Cum întinzi Masa de Crăciun

Îți prezentăm preparatele în ordinea în care le-am mânca noi, dar tu poți face oricum, de sărbători singura regulă în care credem e să ne simțim bine.

Dimineața de Crăciun – degustare de cărnuri și brânzeturi nemaiîncercate

De dimineață, înainte de a schimba cadouri, am face o masă cu multe platouri pe care am întinde cele 3 tipuri de brânză maturată și 4 feluri de cărnuri din pachet. Dacă vrem să fie totul și mai festiv și să pronunțăm cuvântul “plating”, ne-am uita să vedem dacă avem prin casă niște fructe proaspete sau deshidratate, dulceață și nuci de pus alături. Pentru un caption rapid pentru Instagram, am zice că am creat un Christmas Cheese & Meat Bar.

Am începe cu brânza nature, creată din lapte proaspăt de la ferma proprie manufacturii, conservată doar cu apă sărată de izvor și maturată timp de 2 luni în pivnița special construită. I-am admira gustul ușor nucos și fin și am merge mai departe.

Am lua prima feliuță din brânza maturată neagră, care ne intrigă cel mai mult. Are cărbune vegetal, cu pulbere despre care aflăm de aici că e adusă din Franța și e special creată pentru brânzeturi și alimente.

Am încheia cu brânza maturată cu ierburi provensale și probabil că ne-ar scăpa un scurt oftat la gândul tuturor vacanțelor pe care nu le-am luat anul acesta. N-ar dura mult melancolia, că avem lucruri noi de încercat chiar în fața noastră.

Cu ce carne să începem? Oricare ar fi, știm că fiecare preparat provine dintr-un singur animal, crescut la ferma proprie a producătorului, doar cu furaje naturale.

Am pune întâi niște felii de mușchi file afumat și am lua un pic de kaiser, moment în care ne-am aminti de ce i-au spus germanii “împărat”. Am încerca slănina afumată crudă sau un pic perpelită în tigaie, să vedem cum ne place mai mult. Dacă am mai putea, am mânca din cârnații afumați de porc cu carne tocată la bardă, altfel i-am lăsa pentru mai târziu.

Gustare dulce și leneșă la amiază, cu vin și cozonac

După ce ne-am trezi dintr-un pui de somn complet nevinovat, am dezveli cozonacul cu nucă, cacao și stafide. Am remarca ce greuț și dolofan e și apoi poate l-am apăsa un pic pe crustă, să vedem cum se simte. E pregătit de cu seară la o brutărie artizanală, care lucrează cu ingrediente simple, pe care le avem și noi prin casă (dar cine stă să le frământe?). Miezul e proaspăt, pufos și fraged, iar umplutura cu nucă și cacao e generoasă. Aroma intensă vine de la stafidele brune și coaja parfumată de portocală.

Poate noi l-am bea cu puțin lapte și partenerul ar vrea niște vin. I-am turna un pahar, și pentru că miroase bine, ne-am pune un pic și nouă.

Vinul roșu e un cupaj din cele mai iubite soiuri: Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Fetească Neagră. Fructifică resursele geografice excelente din zona Dobrogei – scăldată în soare, cu vânt adus de Dunăre, sol calcaros și nisipos. E din 2017, e demisec și e memorabil.

Prânz sau cină cu sarmale

Cândva când ni s-ar face foame sau poftă, am încălzi sarmalele. Ne-am uita la ceas și n-ar fi clar dacă luăm prânzul sau cina, timpul curge altfel de Crăciun. Ce-am ști e că avem așteptări mari de la ele. Și că sunt împlinite.

Producătorul local care se ocupă de sarmale ne-a zis lista completă de ingrediente: carne tocată de porc, orez, bulion, sare, ceapă, varză murată. Știm și noi bazele, dar cumva, din sursa lor și rețeta aleasă, le ies mai bune ca altora.

Ne-am aduce aminte că mai avem vin bun și am mai turna o dată în pahare. Afară s-ar înnopta și am continua să nu facem nimic din ce nu vrem.

Ce au în comun toți producătorii care contribuie la pachetul tău pentru Masa de Crăciun e respectul pentru tradiție, evident din alegerea ingredientelor naturale și a metodelor clasice de preparare, îmbinat cu o bine-venită doză de contemporaneitate, vizibilă în atenția la siguranță și sustenabilitate, dar și prin combinațiile propuse.

Sunt create de oameni care, atunci când spun cum prepară mâncarea sau băutura, precizează și ce pun, dar și ce nu pun. Nu vei găsi în pachet aditivi, potențatori sau conservanți, clorură de calciu sau alte E-uri.

E pentru tine Masa de Crăciun?

Nu știm ce planuri ai de Crăciun, probabil că nu îți e perfect clar nici ție. Așa e cu 2020. Dar credem că Masa de Crăciun ți-ar aduce bucurie și te-ar scuti de niște lucruri care poate nu-ți plac sau de care n-ai timp.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata