Cum iti faci plinul de vitamine si de nutrienti?

Cum iti faci plinul de vitamine si de nutrienti?

Auzim adesea de importanta unei alimentatii echilibrate, care sa imbine inteligent beneficiile tuturor grupelor de nutrienti. Trendurile se concentreaza, pe rand, asupra unor ingrediente-vedeta, pe care apoi, din dorinta de a ne pastra sanatatea, le integram in dietele noastre. A fost epoca fructelor goji, apoi a miraculoaselor accai si noni, toate smoothie-urile s-au oprit apoi la frunzele care pleznesc de clorofila, pentru ca mai apoi sa dea o sansa si antioxidantilor din coacaze si afine.

O discutie amanuntita cu orice nutritionist iti va revela insa faptul ca organismul nu are nevoie de artificii singulare, ci de o dieta fireasca, care sa respecte ciclurile naturii, ale anotimpurilor si ale roadelor. Fiecare perioada a anului aduce corpul tau in situatia de a se readapta constant, dar tot natura este cea care ii ofera solutiile pentru orice tip de stres sau presiune.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Iti prezentam in continuare ce tipuri de alimente trebuie sa incluzi pe termen lung intr-un meniu care sa iti devina “de baza” si care te va hrani cu vitamine si nutrienti:

Vitamina A – Protejeaza vederea, mucoasele, pielea si oasele. Se prezinta sub doua forme – caroten si retinol (care se gaseste doar in alimente de provenienta animala). Cei care sufera de carenta vitaminei A isi pierd pofta de mancare, dorintele sexuale, infertilitate, modificari la nivelul pielii, tulburari de vedere etc. Surse bogate de vitamina A: oua, morcovi, ficat, fructe portocalii (papaya, caise, piersici etc).

Vitamina B6 – Cu ajutorul sau, organismul produce anticorpi si isi desfasoara in mod eficient metabolismul proteinelor, al glucidelor si al lipidelor. Un puternic antioxidant, vitamina B6 face pielea stralucitoare, lupta cu matreata, spasmele musculare si are un rol esential in sanatatea proceselor emotionale. Surse din care poate fi procurata – lapte, fructe oleaginoase, legume, carne, spanac, cereale integrale.

Vitamina B 12 – Este unul dintre aliatii de nadejde ai sistemului nervos, imbunatateste abilitatea de concentrare si cea de memorare. Sensibila la lumina, vitamina B12 este rezistenta la temperaturi inalte. Surse bogate in vitamina B12 sunt: organele (ficat, creier), lactatele si fructele de mare.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Vitamina C – Puternic antioxidant, vitamina C are rol in sinteza colagenului si in refacerea tesuturilor. Ea sustine functia sistemului imunitar, incetineste procesul de imbatranire celulara si inhiba dezvoltarea tumorilor. Deoarece se elimina usor si este sensibila la mai multi factori externi (caldura, lumina, umiditate), ea trebuie inclusa in dieta zilnica. Consumul de fructe proaspete (in special de fructe de padure), patrunjel (una dintre cele mai bogate surse de vitamina C), spanac si broccoli va asigura un aport constant din aceasta vitamina.

Vitamina D – Are un rol crucial in absorbtia calciului si in sanatatea sistemului osos. Carenta sa duce la diverse dezechilibre, care au efecte grave pe termen lung. Spre deosebire de alte vitamine, ea poate fi produsa de organism in prezenta soarelui. Din surse alimentare ea poate fi obtinuta din alimente bogate in grasimi bune – peste gras, lactate, galbenus de ou.

Vitamina E – Contribuind la multiplicarea globulelor rosii si in intreg procesul de protectie a tesuturilor, vitamina E actioneaza ca un agent de paza in fata infectiilor. Ea se gaseste din belsug in uleiurile vegetale si pentru a avea efectul dorit, trebuie consumata in fiecare zi. Carenta sa se manifesta printr-un aspect imbatranit al pielii, printr-o stare de oboseala aparent fara motiv, dificultati de concentrare, sterilitate, afectiuni ale inimii si irascibilitate.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Acid Folic – Cu ajutorul sau iau nastere celulele noi in organism si se asimileaza nutrientii.  Acidul folic se gaseste in branzeturi fermentate, legume de un verde foarte intens sau ficat. Necesarul zilnic variaza intre 100 si 600 micrograme.

Vitamina K – Aceasta vitamina are un rol important in coagularea sangelui si in regenerarea celulelor si intr-o proportie insemnata este produsa de organismul nostru. Alimentele bogate in vitamina K sunt: legumele de culoare verde inchis, rosiile, ficatul, lactatele grase si galbenusul de ou.

Vitamina B3  Denumit si acid pantotenic, niacina sau vitamina PP, aceasta vitamina are un rol important in metabolismul proteinelor. Consumul sau regulat tine la distanta afectiuni precum tensiunea arteriala crescuta, tulburarile cardiovasculare, ateroscleroza, ametelile si migrenele suparatoare. Sursele sale sunt cerealele integrale, carnea de pasare, morcovii, conopida, tomatele, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, ciupercile proaspete, ouale si fructele oleaginoase.

Vitamina B2 – Sau riboflavina este esentiala in procesul de fixare a fierului si in metabolismul proteinelor. In prezenta ei se formeaza globulele rosii din sange. Aceasta vitamina trebuie administrata in regim regulat, de preferinta zilnic. Fara ea, organismul devine expus la tulburari dermatologice si stari de oboseala acuta. Vitamina B2 ti-o poti procura din organe (ficat, inima), cereale integrale, peste, lactate, broccoli, fasole, soia, spanac, rosii si sparanghel.

 

 

NU EXISTA COMENTARII

Lasa un comentariu