Multe cupluri, din nefericire, trec prin divorturi. Pe langa dificultatea intampinata de sot si sotie la luarea acestei decizii, exista si dificultatea de a explica celor mici ce se va intampla mai departe si de ce parintii lor nu mai locuiesc impreuna. Dar nu despre asta discutam astazi, ci despre ce se petrece dupa un divort, cand copiii se confrunta cu faptul ca parintele cu care petrec cel mai mult timp incearca sa isi refaca viata emotionala.

Una dintre  intrebarile cele mai des adresate pe forumurile de parenting este urmatoarea: cum procedez sa ii explic copilului meu care nu este inca adolescent ca am inceput sa ies din nou la intalniri?

Recomandarea specialistilor este sa nu transformi acest aspect al vietii tale intr-un subiect de discutie. Un copil de 8, 9, 10 ani inca nu intelege toate conceptele acestea pe deplin si nu poate percepe schimbarile emotionale si nevoile tale asa cum o faci tu.

Solutia nu este sa renunti la a incerca sa iti refaci viata, ci sa incerci sa tii cele doua planuri cat mai separate la inceput cel putin, pentru ca daca vei incepe sa ii explici copilului ca urmeaza sa cunoasca pe cineva care va veni des in vizita si ca este o persoana importanta pentru tine, vei pune multa presiune pe umerii sai sau ii vei crea asteptari prea mari.

In mod evident, copilul va observa ca vei pleca mai des decat o faci in mod normal si probabil va dori sa te insoteasca sau va dori sa stie unde te duci si de ce. Important in situatia aceasta este sa pui accent pe ce urmeaza sa faci, ca te duci la un film si ca ai pregatit o cina speciala pentru el si pentru bona lui in acea seara, nu pe persoana cu care pleci. Este recomandat ca in serile in care tu lipsesti sa te asiguri ca si copilul tau se va simti bine, ca va avea cu cine sa se joace si ca nu va percepe plecarea ta ca pe un lucru rau.

La fel, cand revii de la intalnire trebuie sa petreci timp cu copilul tau, sa il intrebi cum s-a simtit in  lipsa ta si ce lucruri interesante a facut, pentru a evita sa povestesti despre intalnirea ta lui. Daca intalnirile duc la o relatie stabila, pe termen lung atunci va trebui treptat sa le faci cunostinta celor doi, sa creati punti de comunicare in timp, cu rabdare, si sa creezi o trecere naturala prin aceste etape pentru ca noul membru al familiei sa fie acceptat.

mother an kid

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata