Inesteticele pete pigmentare, deshidratare pielii, liniile fine si ridurile, imbatranirea prematura a tenului, alergiile solare… Toate aceste simptome reprezinta efectele expunerii neprotejate la soare si sunt stocate de memoria pielii pentru a-si face prezenta ulterior sub forma bolilor de piele, dintre care cea mai grava este melanomul (cancerul de piele).

Indiferent de anotimp, dar in special vara, pentru a te feri de efectele dezastruoase ale soarelui asupra pielii, este obligatoriu sa folosesti un produs cosmetic cu factor de protectie. Mai mult decat atat, crema de zi pe care o utilizezi trebuie sa contina minim 15 FPS. Nu deageaba legislatia in vigoare obliga producatorii de cosmetice sa introduca un FPS de minim 15 in orice crema de zi.

FPS-ul (factorul de protectie solara) sau SPF in limba engleza (sun protection factor) indicat pe produsele cosmetice de protectie solara se refera la intervalul de timp in care pielea poate fi expusa la soare fara a fi afectata (arsa), iar metoda de calcul este extrem de simpla:

Numarul de minute in care te arzi fara protectie solara x numarul SPF = timpul maxim de expunere in siguranta

De exemplu, o persoana care se poate expune in siguranta la soare timp de maxim 10 minute fara a se arde si care opteaza pentru un ecran solar cu FPS 15 se poate expune la soare in siguranta timp de 150 de minute (10min x 15FPS = 150min).

Insa, inainte de a pune mana pe calculator si a te indrepta cu incredere catre plaja, tine cont de faptul ca aceasta formula nu este intotdeauna precisa, si ca depinde de aplicarea corecta si suficienta a ecranului solar. Astlfe ca o cantitate insuficienta de produs poate cauza arsuri solare in ciuda respectarii formului SPF.

Un alt factor de care trebuie sa tii cont in alegerea protectiei solare optime este culoarea pielii sau fenotipul. Iata care sunt principalele fenotipuri si cum le poti identifica usor:

Fenotip 0– caracteristic persoanelor cu par alb, piele albinoasa, ce sufera de arsuri constante si bronzare 0. Singura protectie este cea conferita de hainele opace si ecranul solar 70+.

Fenotip 1– specific persoanelor cu par roscat, piele abla, ce sufera de arsuri constante, bronzare 0. Protectia indicate: FPS 40/50.

Fenotip 2– atribuit persoanelor cu par blond, piele deschisa, afectate de arsuri constant si care se bucura de o bronzare lejera. Acestea au nevoie de protectie 30/50.

Fenotip 3– incadreaza persoanele cu par blond-saten, piele deschisa spre mata, ce sufera de arsuri mai putin frecvente, si capata o bronzare medie. Protectia recomandata: 30/20.

Fenotip 4 – specific persoanelor cu par brun, piele mata, ce cunosc arsuri rare si se bucura de o bronzare puternica. Protectie necesara poate fi de 20/15.

Fenotip 5– atribuit persoanelor cu par brun, piele bruna, ce au parte de arsuri doar in mod exceptional, si care se bronzeaza rapid si foarte puternic. Pentru acestea protectia necesara este 15/10

Fenotip 6– persoanele cu par negru, piele neagra, arsuri absente, bronzare neagra, protectie 0

Daca esti adepta produselor naturale, afla ca untul de shea si untul de cocos reprezinta alternativele naturale pentru protectia pielii.

Insa tine minte: must-have-ul verii este protectia solara!

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata