Anul precedent a fost un an bun pentru literatura romaneasca, targurile de carte fiind pline de lansari care mai de care mai interesante. Am selectat cinci titluri de carti scrise de autori romani pe care vi le recomandam pentru lectura.

Muste pe parbrizul vietii, Radu Paraschivescu
Muste pe parbrizul vietii, Radu Paraschivescu

1. Muste pe parbrizul vietii, de Radu Paraschivescu

Dincolo de rasul pe care-l provoaca una sau alta dintre perlele scoase in virtutea ineptiei, cartea aceasta e de fapt dovada unui masacru despre care nu se scrie in ziare si nu se vorbeste la televizor. Ea pune conul de lumina pe tortionarii vechi si noi ai limbii romane – oameni care au batjocorit-o, au slutit-o si au umplut-o de noroi. Fara sa ezite, fara sa le para rau. Indiferent daca sunt politicieni, oameni de afaceri sau exponenti ai showbizului, cotizantii din Muste pe parbrizul vietii ofera un spectacol la care, deloc paradoxal, hohotele sunt direct proportionale cu tristetea. (elefant.ro)

Jurnal regal, Ioan-Luca Vlad
Jurnal regal, Ioan-Luca Vlad

2. Jurnal regal, de Ioan-Luca Vlad

Volumul Jurnal Regal relateaza activitatile publice ale Familiei Regale a Romaniei, precum si impactul lor social, economic, politic, cultural si diplomatic. Ii veti regasi aici, ca si anul trecut, pe toti cei alaturi de care Familia Regala si-a dus la indeplinire misiunea: recunoasterea valorii in toate domeniile, promovarea imaginii si a potentialului Romaniei in tara si peste hotare, punerea in valoare a patrimoniului cultural si istoric al poporului roman si, mai ales, exercitarea rolului fundamental al Coroanei ca simbol al demnitatii Statului Roman. (elefant.ro)

Ce-am facut cand am tacut, Andreea Esca
Ce-am facut cand am tacut, Andreea Esca

3. Ce-am facut cand am tacut, de Andreea Esca

„Cand un om cu un contur public pronuntat isi schimba registrul de comunicare, lumea devine atenta si curioasa. Andreea Esca isi asuma riscurile si, plecand de la microfonul stirilor, se instaleaza in fata computerului. Rezultatul e un autoportret din cuvinte. Stim, e-adevarat, ca autoportretul clasic presupune de obicei o strategie a avuabilului. Artistul isi alege o postura convingatoare, iar noi, privitorii, il vedem in primul rand cu ochii lui. Ce-am facut cand am tacut e un portret atipic, si asta nu doar fiindca frazele tin loc de culori. E atipic si fiindca Andreea Esca nu-si falsifica amintirile si viata. E sincera, cordiala, sensibila. Prefera sa fie autentica in loc sa-si dea cu fard pe viata. Isi pastreaza anumite candori si nu se sustrage nostalgiilor. Scrie neimpovarata de propriul brand, ci inveselita de gandul ca le poate spune si altora povesti despre copilarie, adolescenta si prima iubire.“ – Radu Paraschivescu (elefant.ro)

Un scriitor, doi scriitori, Alex Stefanescu
Un scriitor, doi scriitori, Alex Stefanescu

4. Un scriitor, doi scriitori, de Alex Stefanescu

De cele mai multe ori ne imaginăm că între un critic literar și scriitori nu poate exista decât o stare de război. Focurile se aprind și se sting, dar anecdotele rămân. După mai bine de patruzeci de ani de critică literară, Alex. Ștefănescu povestește cele mai amuzante întâlniri cu scriitori români, acompaniat de Bogdan Petry, un alt critic cu experiență… în tușe și fizionomii. Cum a scris Nichita o poezie care s-a pierdut, cine se tocmea oltenește cu Marin Preda, cum aștepta Marin Sorescu Premiul Nobel și care era rețeta de cucerit femei a lui Grigore Vieru – toate astea și multe altele o să le afli citind Un scriitor, doi scriitori.  (all.ro)

Spre seara nu se intampla nimic, Catalin Marin
Spre seara nu se intampla nimic, Catalin Marin

5. Spre seara nu se intampla nimic, de Catalin Marin

Django, un ceasornicar intelept si cam plictisit, amator de snaps si dese intermezzo-uri filosofice despre timp si moarte. Jazpin, asociatul sau, care stie tot ce gandeste Django si il urmareste ca o umbra tot mai intinsa de ani. Domnisoara Betty, timida si nehotarata, dar interesata de micile framantari ale vietilor altora. Domnul Simmons, un bancher fixist, asteptandu-si cafeaua, ziarul zilei si zornaitul monedelor ca parte a unui plan ce a fost decis inca de la inceputul vremii. Si Cutremurul.

Cum se schimba ordinea lumii intr-un univers in care o dimineata incepe sa nu mai semene cu cele de pana atunci? Sunt dramele mici rotite ale unui mecanism nevazut? Un roman pe fundalul caruia viata si moartea sunt personaje cu rol principal, prinse intr-un dans cand lent si visator, cand disperat, dar la finalul caruia poate nu va mai fi nimic. (elefant.ro)

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata