Ce promite: scade sau taie nivelul colesterolului

Teoria:

Aceasta dieta a fost create de Institutul National al Programului Educational al Sanatatii Nationala, iar numele este prescurtat TLC – de la cel initial “Therapeutic Lyfestyle Changes Diet, fiind aprobata de Asociatia Americana de Inima ca un regim sanatos care poate reduce riscurile bolilor cardiovasculate. Cheia consta in taierea grasimilor, mai exact al celor saturate.

Grasimile saturate (carne grasa, lactate bogate in grasimi si mancaruri prajite) care ridica nivelul colesterolului intr-un mod negativ, iar asta presupune cresterea riscurilor de atac de inima sau infarct. Aceste mentiuni impreuna cu limitarea stricta a felului in care ne alimentam zilnic cu adaugarea de fibre, poate sa ajute lumea sa isi controleze nivelul crescut de colesterol, fara a se folosi medicamentele.

Sursa foto: www.nutripro.net
Sursa foto: www.nutripro.net

Cum functioneaza?

Aceasta dieta incepe prin a-ti stabili scopul numarului de calorii la care vrei sa ajungi. La femei ar trebui sa fie de 2500 de calorii pe zi, pe cand la barbati de 1800.

Mai departe vorbim despre taierea grasimilor saturate din regimul zilnic, care sa fie mai putin de 7 % din numarul de calorii zilnice; asta inseamna sa consumi mai putine lactate bogate in grasimi, ca untul sau mezeluri precum salamul. De asemenea se recomanda a nu se consuma mai mult de 200 de miligrame de colesterol pe zi (la cascaval ar fi 56 de grame). Daca dupa 6 saptamani nivelul de colesterol nu a scazut in proportie de 8 – 10 %, vei adauga in dieta ta cate 2 grame stanoli vegetali sau steroli si cate 10, 25 de grame de fibre solubile, zilnic. Acestea se gasesc in uleiurile vegetale si in anumite tipuri de margarina.

Cu aceasta dieta vei consuma multe fructe, legume, seminte, cereale, lactate slabe in grasimi, peste si carne de pui fara piele.

Vei pierde in greutate?

Despre pierderea in greutate nu se vorbeste daca urmezi aceasta dieta, ea fiind conceputa pentru a-ti imbunatati nivelul de colesterol. Oricum, daca urmezi o dieta slaba in grasimi, teoretic ar trebui sa pierzi si din greutate.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata