Citim zi de zi articole despre cum ar trebui sa ne schimbam modul de a trai, de a gandi si de a manca. Feed-urile ne sunt invadate de sfaturi care sa ne faca mai sanatosi, aflam cat de rele sunt alegerile noastre si, fara sa ne dam seama, intram intr-o panica ce ne paralizeaza dorintele: ce mai pot manca? Ce imi face bine? Cat de rau imi face mancarea mea preferata?

Daca recunosti aceasta teama extrem de actuala la nivel mondial, afla ca ea este responsabila pentru declansarea unei tulburari alimentare numita ortorexie. Definita pentru prima data in 1997 de medicul Steven Bratman, ortorexia nervoasa este o afectiune construita pe fixatia in jurul hranei sanatoase. Obsesia pentru alimentele unanim acceptate ca fiind “bune” escaladeaza pana la comportamentul compulsiv descris ca “o boala deghizata in virtute”.

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

Spre deosebire de tulburarile alimentare ca anorexia sau bulimia, cei care sufera de ortorexie nu vor sa fie mai slabi, ci vor sa fie puri din punct de vedere alimentar si asociaza perioada de “dinainte” cu o boala.

The Independent prezinta spre ilustrare cazul unei tinere din New York care a devenit un fel de guru al blogosferei povestind despre alegerile sale sanatoase si despre cate beneficii aduce aceasta schimbare in viata de zi cu zi.  Contul sau de Instagram a adunat 100.000 de fani si lumea ii urma sfaturile si urma alaturi de ea cure de detoxifiere extrem de restrictive. In spatele acestei povesti frumoase, tanara se confrunta realitatea: era lipsita de energie, ciclul menstrual ii incetase, iar comportamentul sau social ridica semne de intrebare, fiecare prilej de a manca alte lucruri decat ceea ce era “permis”, declansandu-i atacuri de panica. “Dieta mea devenise extrem de restrictiva. Imi era pur si simplu frica de anumite mancaruri. Tot ce nu era lipsit de zahar, ulei, gluten sau nu era vegetal, nu avea ce sa caute in farfuria mea.”

Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com

In functie de cate grupe alimentare interzic, exista mai multe tipuri de ortorexie. Medicii si nutritionistii atrag atentia ca ortorexia nu trebuie confundata cu dietele tinute de oameni din ratiuni ce tin de probleme de sanatate. “De cele mai multe ori, cei care sufera de ortorexie ajung in punctul in care aceasta boala le consuma intreaga viata, iar rutina gasirii si prepararii mancarurilor conform regulilor stricte autoi-mpuse devine un cosmar. Pe langa ajutorul specializat in materie de nutritie, ei au nevoie si de consiliere psihologica, deoarece trebuie sa isi recastige timpul si viata”, conchide Dr. Bratman.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata