Art in Bucharest este un proiect cultural de vizite bilunare ghidate in atelierele artistilor din Bucuresti. Grupul de participanti format din 8-12 persoane, romani si straini, are acces timp de 3 ore in atelierele de creatie a 2-3 artisti romani care vorbesc de meseria lor, despre ceea ce ii motiveaza, despre sursele de inspiratie si despre ce inseamna pentru ei sa faca arta. In atelier, participantii pot vedea cum lucreaza fiecare artist in parte, in functie de ramura in care activeaza, pot admira lucrarile terminate si pe cele in progress. Mai mult, ei pot asista la o demonstratie facuta de artist pentru a explica tehnicile folosite.

Daniela Staicu, tanara care a initiat acest proiect inovator pentru Bucuresti, spune ca turul de arta este “o experienta a simturilor si o incursiune intr-un mod de viata necunoscut majoritatii oamenilor. Cred ca foarte multi dintre noi ne intrebam cum arata o zi de lucru pentru un artist, cum si cate ore isi petrece in atelier, cum arata un atelier, cate zile munceste la o lucrare si multe altele”.

Credit foto - Alexandra Pasca
Credit foto – Alexandra Pasca

Artistii din tururile “Art in Bucharest” activeaza in ramuri diverse al artei: arte vizuale (pictura, sculptura, ceramica, film, fotografie), arte decorative, arte aplicate (mestesuguri, hand-made, gastronomie), arte muzicale, artele spectacolului.

Printre cei care si-au deschis usile caselor si pe cele ale atelierelor se numara Vasile Muresan Murivale, Marilena Preda Sanc, Aurel Bulacu, Lucian Butucariu, Lucian Taran, Lisandru Neamtu, Cela Neamtu, Gherghina Costea, Dorina Horatau, Ion Atanasiu Delamare, Emilia Persu, Mirela Hagiu, Florica Prevenda, Silvia Radu, Florin Stoiciu, Emilia Kiss, Virgiliu Parghel, Doina Lavric, Bogdan Nitescu, Traian Nitescu, Laurentiu Dimisca, Zoita Delia Calinescu, Ramon Sadic, Virginia Toma, Dan Sandu – Assamblage Scoala de bijuterie contemporana, Irina Wagner – Wagner Arte, Wood be nice, Adrian Naidin si Irina Sarbu.

In cadrul tururilor, artistii isi expun arta in fata unor persoane pasionate de domeniul creativ, dar care nu sunt neaparat profesionisti, povestindu-le ce inseamna sa fii artist si care sunt provocarile pe care le-au surmontat de-a lungul timpului. Spre exemplu, una din editiile “Art in Bucharest”  a inclus o excursie si un curs ad-hoc la Piscu, in atelierul de linogravura si olarit al sculptorului Virgil Scripcariu.

Proiectul apartine asociatiei ROI, iar dezvoltator si ghid al tururilor este Daniela Staicu, o tanara de 30 ani interesata de arta, buna vorbitoare a 4 limbi straine si pasionata de proiecte educationale si culturale.

DSC_1563

De regula, participantii tururilor de arta sunt un mix interesant de romani (bucuresteni, romani din provincie aflati in Bucuresti in interes de serviciu, romani care locuiesc in strainatate si vin periodic in tara) si straini (expati sau straini care vin in Bucuresti in interes de serviciu sau pentru un city break). Se pot organiza si tururi speciale, cum au fost cele pentru grupurile de elevi straini care invata la unul din liceele internationale din Bucuresti.

Am intrebat-o pe Daniela cum ii gasesc oamenii, avand in vedere ca este un eveniment care poate fi usor perceput drept “exclusivist”: “Suntem prezenti pe Facebook : www.facebook.com/art.in.bucharest si pe site-ul propriu www.artinbucharest.com, dar majoritatea participantilor, romani sau straini, afla despre tur de pe www.tripadvisor.com sau din recomandarile prietenilor”.

Trebuie spus ca taxa perceputa pentru tur este donata pentru realizarea proiectului cultural “Harta atelierelor artistilor din Bucuresti” (BUCHAREST artists’ studios map), proiect care se va derula in 2015. “Harta va exista in forma tiparita si mobile app pentru toti cei care sunt interesati sa ii cunoasca pe artisti direct la ei in atelier. Astfel, ei ii vor putea contacta si vor putea programa o vizita oricand doresc”, detaliaza Daniela Staicu.

IMG_7067

In cele 36 de tururi derulate, au participat peste 400 de persoane, turisti din Statele Unite, Canada, Germania, Luxembourg, Spania, familii cu copii, angajati din companii (sub forma de teambuilding), expati din companii multinationale, ambasade si familiile acestora.

Link Facebook: www.facebook.com/art.in.bucharest
Contact: Daniela, [email protected], 0726.008.152
Recomandari: http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g294458-d2478494-Reviews-Art_In_Bucharest-Bucharest.html

DSC_1183

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata