Faptul ca unele persoane nu se pot trezi dimineata sau ca o parte dintre oameni sunt mai eficienti odata cu debutul serii, sunt lucruri pe care le cunosti deja.  Si mai ales, cunosti acele momente in care, oricat de mult ai avea de lucru, pur si simplu nu te poti aduna. Chiar daca reusesti sa ajungi la timp la birou, pierzi minute bune incercand sa te concentrezi si sa poti incepe sa iti bifezi lista cu lucruri de facut. Care este explicatia?

Studiile efectuate de oamenii de stiinta ai Universitatii Oxford au relevat faptul ca orele matinale nu sunt deloc potrivite pentru o productivitate satisfacatoare. Acest lucru se intampla deoarece potrivit ciclului de functionare al organismului uman, indarjirea de a functiona perfect la primele ore ale diminetii este perceputa ca un stres foarte puternic, scrie The Telegraph. Conform acestor descoperiri, programul de lucru ar trebui inceput dupa ora 9:30, chiar 11:00.

Sursa; Pinterest.com
Sursa; Pinterest.com

Cu cat inainteaza in varsta, omul are nevoie de un timp din ce in ce mai mare pentru a intra intr-o stare de concentrare care sa permita creierului sa dea randamentul maxim. Faptul ca cei mai multi angajati incep programul dis-de-dimineata si lucreaza 8 ore neintrerupt se traduce pe termen lung in stari depresive, un moral scazut  si rezultate slabe.

Prin comparatie, un copil in varsta de 10 ani va fi atent la ore incepand cu ora 8:30, unul de 16 ani isi va indrepta atentia catre sudiu la ora 10, iar un student va fi ochi si urechi la cursuri dupa ora 11:00.

Totodata, cercetatorii arata faptul ca inima sau ficatul au ritmuri extrem de bine stabilite, a caror desfasurare interfereaza cu efortul oamenilor de a lucra dimineata. Lipsa odihnei nu se traduce doar prin extenuare, ci si in mutatii genetice – 7 zile in care orele de somn sunt mai putin de 6 implica aproape 700 de schimbari negative la nivelul genelor.

Tot in sensul modificarilor la nivel de munca si program de lucru, The Independent anunta ca, mai nou, Curtea Europeana de Justitie a decis ca drumul pana la si de la serviciu sa fie socotit timp de lucru, ceea ce pana in prezent nu se intampla.

 

 

 

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata