Cu totii experimentam ganduri negative din timp in timp. Cum le administram face diferenta intre incredere versus teama, speranta versus disperare, putere versus victimizare si victorie versus infrangere.

O serie de studii au arata ca atitudinile negative cronice afecteaza profund santatea, fericirea si starea generala de bine. Mai jos veti citi despre 8 dintre aceste atitudini prezentate pe larg de psychologytoday.com.

sad-alone-sitting-alone-sad-love-alone-wallpapers-4

  1. Monologul intern negativ

Acest termen se refera la conversatiile pe care le purtam cu noi insine si care ne reduc increderea in fortele proprii. De obicei acestea incep cu frazari precum „nu pot sa…” „nu sunt suficient de bun sa…”, „nu cred ca sunt in stare sa…”, „voi esua daca…” etc. Aceste practici te transforma in propriul tau inamic si sunt principala cauza pentru care nu reusesti sa iesi din starile de nefericire.

  1. Presupunerile pesimiste

Cu totii ne gandim la cel mai bun si cel mai rau caz in orice situatie, insa unele persoane vad doar cel mai negativ scenariu si ignora orice sansa de reusita a oricarei situatii. Acest proces, din pacate, devine un automtism dupa o perioada de timp si va deveni din ce in mai greu sa iti recuperezi increderea si speranta pentru ca orice situatie, fie si plata facturii la telefon sau o simpla masa in oras vor deveni scenarii sumbre.

broken-heart-sad-wallpapers-pics-for-boys.7

  1. Comparatia depreciativa cu ceilalti

Unul dintre cele mai simple moduri prin care ne putem face singuri sa ne simti lipsiti de valoare si de sens este sa ne comparam mereu cu cei mai buni decat noi, sau care au mai multe posesii materiale, sau cariere mai de succes. Acela este momentul in care apare sentimetul de gelozie si apoi de invidie, sentimente care te fac sa te simti inadaptat, ineficient si incapabil. Aceste stari la randul lor provoaca depresie, anxietate si stress.

  1. Depasirea trecutului

Ar trebui sa invatam din trecut, nu sa ramanem blocati in el. Cateodata anumite circumstante si esecuri personale ne bantuie si nu ne lasa sa ne vedem adevaratul potential si nici sa sesizam oportunitatile care ni se ofera. Trebuie sa ne impacam cu ideea ca nu putem schimba trecutul, dar viitorul se afla in mainile noastre.

1638796

  1. Victimizarea permanenta.

Ni se va intampla in viata sa dam peste oameni dificili, oameni care isi doresc mereu sa se impuna si care sunt confruntationali sau pasiv agresivi. In aceste cazuri, victimizarea este o reactie normala, dar care se poate extinde in toate situatiile cu care ne confruntam. Nu oricine ne vrea raul si nu toti oamenii o iau personal.

  1. Transferul responsabilitatii pentru greseli

In special cand vine vorba de propriile noastre greseli. Solutia nu este sa ne invinovatim pentru tot ce se intampla negativ in lume, dar nici extreme cealalta nu este sanatoasa pentru psihicul nostru. A arunca vina pe altii pentru orice esec personal sau profesional este o greseala uriasa. Este un caz particular de victimizare.

Sad-Girl-On-Bench-28200291

  1. Lupta constanta de a ne ierta pe noi insine

Cu totii facem greseli in viata. Daca ne uitam la actiunile noastre trecute, cel mai probabil exista lucruri pe care le regretam. Poate i-am ranit pe altii, poate am gresit fata de cei dragi, in timp ei ne-au iertat insa provocarea este sa reusim sa ne iertam noi pe noi pentru ce am facut. Sentimentul de vina trebuie sa fie unul contructiv care sa ne opreasca din a face mai multe greseli, dar nu trebuie sa ne acapareze vietile.

  1. Teama de esec

Perfectionismul si senzatia ca nu esti suficient de bun pentru a face anumite lucruri te tin din drum si din evolutia personala. Standardele inalte sunt un lucru pozitiv, dar nimic nu se poate obtine de azi pe maine. Nu va limitati si nu va refuzati oportunitati din teama de a nu face fata pentru cel mai des aceasta este nefondata.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata