Dupa sute de ani in care dresajul si educatia cainelui au fost ridicate la rang de arta, ni se pare ca putem realiza in mod natural aceste activitati, aproape intuitiv. Dar, destul de des, mai comitem o greseala, doua, care in timp se transpun in comportamente neadecvate si relatii tensionate. Din fericire, pentru ca u ncaine este inzestrat cu o fire maleabila, rareori greselile minore dau nastere unor catastrofe. Dar greselile majore il pot costa pe stapani si pe cainii lor deopotriva ani si ani de frustrari. In procesul de educatie multi dintre noi facem anumite greseli mai mari, sau mai mici. Iata care sunt primele cinci dintre acestea:

1. Nu oferim cainelui sedinte de dresaj constante

Multi dintre noi isi educa prietenii invatandu-i, mai intai, pentru o buna relationare, comenzile de baza. Dar, o data stabilita relatia, de cele mai multe ori ne lasam cainii pe “pilot automat”. In consecinta, timpul de reactie in executarea comenzilor uzuale se inrautateste; de multe ori, exista riscul ca animalul sa nu mai reactioneze in niciun fel. Iar aceasta “degradare” este numai si numai rodul lipsei de practica.

Dresajul cainelui
Dresajul cainelui

De exemplu, daca joci tenis doar o data pe an, nu te poti lauda ca esti expert in acest sport, nu-i asa? Asa si cu cainele: in loc sa-l educi si sa-l lasi mai apoi sa uite ce a invatat, nu cumva este mai bine sa-l pui sa repete in fiecare zi comenzile? In diferite ocazii din timpul zilei, acestea iti pot fi de folos: da-i comanda “sezi” inainte sa-i pui in fata castronul cu mancare, da-i comanda “asteapta” cand il lasi sa stea in fata unei usi sau intr-un loc prestabilit, da-i comanda “culcat” dupa ce a dat cateva ture prin parcul de caini si observi ca este obosit.

Fii spontan si imprevizibil. Si cat de des poti, incearca sa-l inveti mici trucuri care au rolul in a-i mentine mintea agera si care-l motiveaza. Pe masura ce i se largeste aria comportamentala, cainele va deveni mai fasnet, mai inteligent, iar tu vei deveni cea mai importanta persoana pentru el. In consecinta, veti avea o relatie fericita.

2. Repetam haotic comenzile

Acest lucru se intampla destul de des, mai ales in cazul celor care au pentru prima oara un caine si acesta este destul de ambitios. Stapanul incearca sa-si invete cainele sa stea in “sezi” dar, fie din cauza factorilor externi, fie din cauza unei metode de predare nepotrivita, cainele este confuz si nu realizeaza comanda. Proprietarul va repeta comanda de mai multe ori si, intr-un final, cu nesiguranta, cainele se va aseza in pozitia ceruta. Aceasta indaratnicire sau tragere de timp isi va pune amprenta asupra comportamentului cainelui si va fi destul de greu de indreptat, iar acest lucru se intampla in cazurile in care cainele nu isi insuseste un comportament dictat de stapan sau cand nu-l realizeaza cu placere.

Cand il inveti comanda….

Citeste continuarea aici.

Leave a Response

Inscrie-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul Instaglam!

adresa de email nu va fi distribuita niciodata