10 lectii de viata pe care le poti invata de la cei...

10 lectii de viata pe care le poti invata de la cei mai buni chefi

Si nu ne referim aici la lectii de gatit preparate gourmet sau retete sofisticate care sa-ti transporte papilele intr-un alt univers. Iti vom povesti despre ceva ce este la fel de bun, insa pentru mentalitatea si atitudinea ta.

Un chef are o perspectiva unica asupra greutatilor – lucreaza intr-un mediu aflat in permanenta presiune a uneia dintre cele mai ciudate subiectivitati umane: gustul. Mentinerea reputatiei proprii, cea a restaurantului a carui bucatarie o reprezinta si satisfactia clientilor fideli, sunt doar cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le aiba in vedere clipa de clipa.

In plus, de atitudinea sa depinde intreaga atmosfera din bucatarie – vesel cat sa intretina tonusul echipei, vizionar cat sa imbunatateasca retete clasice sau sa creeze altele noi, leader, coach si speaker motivational in momentele tensionate. Destul de complicat si totusi toti chefii buni si foarte buni reusesc sa balanseze aceste calitati. Iata in continuare ce lectii poti insusi de la un chef:

  • Rabdarea – In bucatarie exista o vorba care spune ca daca stai cu ochii pe oala care fierbe, aceasta nu va fierbe mai repede. Altfel spus, in bucatarie si in viata nu trebuie sa fortezi nimic daca nu este momentul potrivit. Invata sa ai rabdare, iar daca va fi sa fie pentru tine – o oportunitate, un job, un om, atunci instinctul tau iti va da unda verde sa creezi momentul oportun.
  • Rezultatele sunt pe masura investitiei – Daca pentru o reteta te zgarcesti la ingrediente si folosesti surogate sau produse de calitate inferioara celor recomandate, rezultatul nu se va ridica la asteptari. La fel, un cutit foarte scump dar de o calitate impecabila nu te va lasa balta la greu. Si in cariera sau in viata de zi cu zi, efortul tau si disponibilitatea de a (te) darui se va reflecta in durabilitatea relatiilor, in durata prieteniilor si a proiectelor pe care le ai.
Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com
  • Controleaza cat mai mult din proces – In bucatariile restaurantelor se cheama mise-en-place. Astfel, daca un chef are nevoie de un varf de sare roz de Hymalaya stie exact unde sa o gaseasca, chiar si pe intuneric. In situatiile cotidiene este greu sa controlezi fiecare detaliu, insa daca esti implicata sau daca esti coordonatorul unui proiect, incearca sa fii in permanenta conectata cu activitatea fiecarei echipe, zi de zi. Arata-le suportul tau si vino cu propuneri in momentele dificile.
  • Clientul are mereu dreptate – Pe romaneste, clientul nostru, stapanul nostru. Nu trebuie inteleasa ad literam, insa clientul este in centrul atentiei pentru un chef. El va incerca sa il cucereasca, sa il fascineze cu mancarurile sale, fapt ce il va face extrem de atent la sugestiile sau nemultumirile sale. In mare, ideea este ca uneori este bine sa iti reamintesti care este scopul final al muncii tale si cui te adresezi.
  • Munca in echipa – Reusitele unui chef surprind munca unei echipe alese si coordonate de el insusi. Un chef este, mai presus decat brandul personal, imaginea unei echipe functionale si unite. Si nimic nu spune mai bine “incredere” decat o echipa inchegata si longeviva.
  • Din momentele de cumpana se naste succesul – In marile bucatarii, indiferent de numarul de stele pe care il detine restaurantul, situatiile dificile nu contenesc sa apara. Important este sa nu iti pierzi mintile si sa te razbuni pe cei care vor sa te ajute. Un chef isi va inspira echipa si va gasi mijloacele de a trece peste greutati. Iar satisfactia de la sfarsit, cand fiecare fibra se poate relaxa, este greu sa isi gaseasca egalul!
  • Atitudinea – Atitudinea este contagioasa si se propaga atat prin gesturi, cat si prin limbaj. Te porti ca un invingator care isi cunoaste valoarea si stie ca succesul este doar o chestiune de timp, acelasi lucru il vei inspira si in ceilalti. In acest mod vei reusi sa ii faci si pe ceilalti sa te urmeze in cele mai nebunesti idei si poti fii sigur ca energia ta le va fi resort de fiecare data.
Sursa: Pinterest.com
Sursa: Pinterest.com
  • Experienta este cheia in tot – Un proverb chinezesc spune ca pana si marea este facuta din picaturi. Cu alte cuvinte, nimic nu poate inlocui in parcursul unui chef toate lectiile servite de fripturile arse, sosurile gresite sau glazurile neprietenoase. Prin intermediul greselilor inveti si daca analizezi unde ai gresit, fii sigur ca nu vei mai repeta greseala. Inainte sa devii expert in orice, trebuie sa inveti sa cazi.
  • Nu poti multumi pe toata lumea – De aceea nici nu mai are rost sa incerci. Asa cum un shef se va gandi la meniuri care sa multumeasca papilele fine ale clientelei care conteaza pentru el, la fel si tu trebuie sa iti consumi energia pentru cine conteaza cu adevarat pentru tine. Daca dezamagesti 10 oameni straini nu te va durea atat de rau ca atunci cand ii dezamagesti pe cei care au incredere in tine.
  • Incet si sigur – Aceasta este singura cale viabila catre reusita indestructibila. Exact ca si broasca testoasa care se intrecerea cu iepurele, la fel si tu trebuie sa iti urmaresti strategia pentru atingerea planurilor tale si sa nu te abati din drum. Scoate-ti din minte ideea compromisurilor care ofera castiguri de moment si in loc sa fugi dupa himere, mai bine construieste fundamentele unui lucru durabil.

Sursa: medium.com

NU EXISTA COMENTARII

Lasa un comentariu